Prva kragujevačka gimnazija obeležila 190 godina - iKragujevac


Vesti
Prva kragujevačka gimnazija je 190 godina postojanja obeležila Svečanom akademijom kojoj su prisustvovali episkop šumadijski, gospodin Jovan, ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, Nikola Dašić, rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović i brojni predstavnici gradskih i državnih institucija.

U sebi nosimo osećanje najdubljeg poštovanja za utemeljivače i osnivače ove škole, generacije njenih đaka i sve one koji su decenijama unazad bili posvećeni vaspitanju i obrazovanju mladih, kazala je direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković. Osvrnuvši se na istoriju razvoja gimnazije kroz gotovo dva veka, ona je podsetila da je 1833. godine, kada je osnovana, ovo bila prva škola te vrste u Kneževini Srbiji, kao i da je iz nje izašlo mnogo poznatih naučnika, državnika, vojskovođa, književnika, umetnika koji su nam danas ponos i uzor. Gimnazija je širila svoj uticaj na događaje važne za istoriju srpskog naroda, ali i umela da prepozna dobro u drugima, da uči i razvija se. Tako smo 2008. godine proglašeni školom od posebnog interesa za Republiku Srbiju. Danas smo škola sa preko 1400 učenika i više obrazovnih profila, a naši đaci su sa profesorima stizali do Hjustona, Marakeša, Japana i po čitavoj Evropi, rekla je Marković, zahvalivši se svima, a posebno učenicima i zaposlenima na posvećenosti svojoj školi.

Prva kragujevačka gimnazija ima značajnu ulogu u obrazovnom sistemu Republike Srbije, rekla je ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović. Zahvaljujući kvalitetnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima, posvećenom radu nastavnika i stručnih saradnika, kao i odgovornom i efikasnom rukovođenju, Prva kragujevačka gimnazija je opravdano među najpoželjnijim školama u ovom delu Srbije. Zbog svoje izuzetnosti i predanog rada Prva kragujevačka gimnazija je Odlukom Vlade Republike Srbije proglašena za školu od posebnog nacionalnog interesa koja odgovorno i profesionalno priprema svoje učenike za dalje obrazovanje i za mnoge životne izazove. Učenici ove škole su ponosni na brojne nagrade i izuzetne rezultate na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima kojima se ponosi i čitava Srbija, poručila je Đukić Dejanović.

Prva kragujevačka gimnazija je među svim generacijama uvek bila klasa. To se odnosi i na kadar koji je ovu školu završio, sve koji su prisutni na današnjoj svečanosti, a koji su postigli mnogo, rekao je predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, Nikola Dašić. Kragujevac je uvek čuvao svoju gimnaziju i bio ponosan na nju, ali je u dubljem smislu gimnazija bila ta koja je čuvala Kragujevac, baš kao i Univerzitet. To je ono što nas čini gradom. Gimnazija je uvek bila škola koja je pružala dodatni kvalitet u obrazovanju naše dece i pomagala da mladi pored znanja steknu ozbiljan i jak karakter. Nadam se da će Prva kragujevačka gimnazija u narednim decenijama nastaviti da oblikuje naš Kragujevac na pravi način, poručio je Dašić.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović, izrazio je ponos što je i sam bio đak ove gimnazije i imao profesore koji su utkali svoje živote u ovu instituciju i sve koji su iz nje izašli.

Na Svečanoj akademiji uručene su zahvalnice Ministarstvu prosvete RS, Gradu Kragujevcu, Eparhiji šumadijskoj, Univerzitetu u Kragujevcu i Školskoj upravi Kragujevac.

Umetnički program pod nazivom „Kada se odavde pođe, jednom se opet vrati zvezdanih očiju“ za proslavu jubileja pripremili su sadašnji i bivši učenici, profesori i roditelji Prve kragujevačke gimnazije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu