Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu - iKragujevac


Vesti
Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima u Kragujevcu je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U ume Grada vence su položili članovi Privremenog organa Grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović i Predrag Stevović.


U istoriji srpskog naroda i građana Kragujevca 11. novembar je jako bitan dan. To nije samo dan primirja, već dan pobede saveznika u Velikom ratu, istakao je Petrašinović i podsetio da je Kraljevina Srbija, kao zemlja saveznica, u tom periodu pretrpela velike gubitke izgubivši gotovo četvrtinu stanovništva među kojim je bilo dosta žitelja kragujevačke opštine. Srbija je dala veliki doprinos pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu i zato smo danas dužni da negujemo kulturu sećanja i ne zaboravimo one koji su se borili za univerzalne vrednosti kao što su mir, sloboda, ljudsko dostojanstvo. Kao i svih prethodnih godina, na ovaj dan ćemo i ubuduće biti ovde da odamo poštu srpskim junacima koji su u nesebičnoj borbi za slobodu, pravdu i istinu položili svoje živote na braniku naše otadžbine, poručio je Petrašinović.

Prisećajući se žrtve našeg naroda koja je jedna od najvećih u Prvom svetskom ratu, danas slavimo slobodu i sve one koji su dali život da bi je mi danas imali, kazao je Predrag Stevović. Moramo da ih se sećamo jer time dajemo primer ostalima kako da ljude i događaje čuvaju od zaborava. Ovo je dan kojim se Kragujevac i Srbija ponose jer slave pobedu u savezničkom ratu u kome smo bili na pravoj strani i uvek ćemo biti, poručio je Stevović.

Vence su u znak pijeteta prema stradalima položili i pripadnici Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a, Crvenog krsta i potomaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu