U Kragujevcu počelo da radi Savetovalište za dijabetes - iKragujevac


Vesti
U Kragujevcu je, pri Domu zdravlja, počelo da radi Savetovalište za dijabetes.

U prostorijama Savetovališta, koje se nalazi u Zdravstvenoj ambulanti u Erdogliji, pacijentima je svakog petka na raspolaganju lekar specijalista.

Pored pregleda obolelih od šećerne bolesti, na ovom mestu radi se i skrining za blagovremeno otkrivanje dijabetesa tipa 2.

Pregled obolelih od šećerne bolesti, skrnining hroničnih komplikacija bolesti, savetovanje u vezi ishrane, fizičke aktivnosti, podešavanje i korekcija terapije, skrining za blagovremeno otkrivanje dijabetesa tipa 2 su zdravstvene usluge koje pacijenti od sada mogu dobiti u Savetovalištu za dijabetes.

Savetovalište je namenjeno obolelima od dijabeta, insulin zavisnim pacijentima, pacijentima sa intolerancijom glukoze, gojaznim bolesnicima, hipertoničarima, građanima sa hiperlipidemijama i članovima porodica obolelih od dijabetesa.

Pored praćenja bolesti – obuke za samodavanje insulina i samokontrolu glikemije u kućnim uslovima, poseban segment čini rad na prevenciji dijabetesa, koji se zasniva na prevenciji komplikacija i ukazivanju na zdrave stilove života, kao što su pravilna ishrana kod dijabetičara i značaj fizičke aktivnosti u regulaciji dijabetesa.

U Zdravstvenoj ambulanti u Erdogliji, pored Savetovališta za dijabetes koje radi svakog petka, svakog drugog meseca po pet dana je otvoreno Savetovalište za osteoporozu gde se može izmeriti gustina kostiju, a Psihološko savetovalište koje radi svake druge srede u mesecu namenjeno je savetovanju bračnih partnera koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

U Savetovalištu za kožne bolesti organizuju se dermatoskopski pregledi svake četvrte srede u mesecu, dok se u Oftalmološkom savetovalištu koje se bavi prevencijom glaukoma i dijabetesne retinopatije pregledi obavljaju petkom, na očnom odeljenju Specijalističke službe.

Preglede za Savetovalište za osteoporozu, Savetovalište za dijabetes, Oftalmološko i Savetovalište za kožne bolesti zakazuju izabrani lekari, dok preglede za Psihološko savetovalište zainteresovani zakazuju lično, isključivo telefonom na broj: 064 865 84 28.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu