Univerzitet u Kragujevcu obeležio 47 godina od osnivanja i slavu - iKragujevac


Vesti
Univerzitet u Kragujevcu juče je svečanom akademijom obeležio 47 godina postojanja i svoju slavu Svetog apostola i jevanđelistu Jovana, kojoj su prisusustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, Srpske akademije nauke i umetnosti, rektori drugih Univerziteta, pedstavnici grada Kragujevca prorektori, dekani, profesori, saradnici ali i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju profesor Danijel Šehtman.

Posebna nam je čast što današnjoj Svečanoj akademiji kojom obeležavamo Dan Univerziteta i slavu, prisustvuje jedan nobelovac - prof.Den Šehtman sa suprugom. Posle Ive Andrića, ovo je drugi put da jedan nobelovac dolazi u Kragujevac, a prvi put na Univerzitet, kazao je rektor prof. dr Nenad Filipović. Današnji svečani skup prilika je da sumiramo rezultate koje smo postigli i govorimo o ciljevima. Oni se pre svega odnose na završetak Centara izvrsnosti gde će se naučnim radom baviti oko 300 mladih istraživača, zatim ćemo raditi na tome da pokrenemo izgradnju još 200 stanova za mlade istraživače, osnivanju novih studijskih programa kao i programa na engleskom jeziku i prijemu stranih studenta i da najavio je rektor Filipović budemo još bolje rangirani Times Higher Education list gde smo već prvi rangirani Univerzitet u Srbiji.

Tokom 47 godina postojanja Univerzitet je radio na osavremenjivanju nastave i unapređivanju znanja i naučnih dostignuća, nastavnika, saradnika i istraživača čime je postao dosledan svom cilju, kazao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović. Kao nosilac naučno istraživačkog rada, pored toga što se opredelio za izgradnju stanova za mlade istraživače, opredelio se i za izgradnju Centara izvrsnosti koji će sa Centrom za istraživanje matičnih ćelija i bankom za matične ćelije biti osnov i uslov razvoja, kazao je državni sekretar i izrazio nadu da će biti otvoren u septembru. Univerzitet je aktivno uključen i u razvoj Inovacionog distrikta u blizini Državnog Data centra i već sada koristi raspoložive resurse kroz nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju. Ministarstvo prosvete će nastaviti da primenom savremenih zakona i realizacijom strateških programa sprovodi započetu reformu obrazovanja i nauke i kontinurano podstičke razvoj naučno istraživačkog podmlatka, poručio je Radović.

Čestitke povodom Dana Univerziteta i slave ustanove – Svetog apostola i jevanđelistu Jovana, u ime grada Kragujevca uputio je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, zahalivši osnivačima koji su imali viziju stvaranja mesta gde se znanje, istraživanje i inovacije - neguju i šire.

Univerzitet je postao simbol akademske izvrsnosti, središte obrazovanja koje je transformisalo živote generacija studenata, ali i grada Kragujevca. Naš Univerzitet sa fakultetima u Čačku, Vrnjačkoj banji, Užicu, Jagodini, Kraljevu i Kragujevcu je mesto gde se susreću različite discipline, razmenjuju ideje i stvaraju nove perspektive, a grad Kragujevac se trudi da generacijama koje dolaze stvori takve uslove za učenje, život i rad, da niko od studenata ne poželi da napusti ovaj grad, već da ovde nađe posao, dom i zasnuje porodicu, poručio je predsednik Petrašinović. On se zahvalio svim članovima univerzitetske zajednice čiji predan i nesebičan rad zauzimaju važnu ulogu u pravcu razvoja grada Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu