Izložba ’’Put pravih vrednosti ’' u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti
U organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja u galeriji Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu otvorena je izložba ’’Put pravih vrednosti ’' autorke Nataše Janković. Izložbu o istoriji olimpijskog pokreta i njegovom značaju u našoj zemlji od Kraljevine Srbije do danas, otvorio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.


Na Međunarodni dan sporta, mira i ljubavi, izložba ’’Put pravih vrednosti ’' otvara se baš u Kragujevcu u Univerzitetskoj biblioteci. Kragujevčani će moći da se upoznaju sa uspesima olimpijaca od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine do poslednjih Olimpijskih igara u Tokiju, ali i da vide pojedine eksponate koji su obeležili bogatu olimpijsku i sportsku istoriju naše zemlje, kazao je na otvaranju Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Deo izložbe je i prva medalja u atletici sa Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, Olimpijska baklja za igre u Minhenu koja 1972. godine prošla kroz Jugoslaviju, pisma Novaka Đokovića i Igora Trojickog sa igara u Riju, rukavice Jovane Preković koja je u istoriji olimpijskih igara prvi put izborila zlatnu medalju na igrama u Tokiju u karateu i mnoge druge eksponate, kazao je Maljković.

Grad Kragujevac je počastvovan da bude domaćin izložbe koja govori o istoriji olimpizma u Srbiji i olimpijskim vrednostima i ugosti Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, čoveka koji je život posvetio sportu. Izložba'' Put pravih vrednosti'' na pravi način pokazuje koliko je sport ljubav prema čovečanstvu i koliko je jedna od najboljih komunikacija civilizacije, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport koji je u ime grada pozdravio organizatore, posetioce, sportiste. Kragujevac ima čime da se ponosi, ima svoje olimpijce i druge sportiste koji osvajajući medalje slave sport i život i donose slavu svom gradu. Grad to ume da ceni pružajući im podršku i nastaviće da ih prati i bude oslonac za dalje uspehe, poručio je Stevović. On je pozvao sve građane da posete izložbu i saznaju i vide olimpijske eksponate, pročitaju zanimljivosti sa učešća na olimpijskim igrama i na taj način osete olimpijski duh, jer i to može biti motivacija mladima da se bave sportom i da upravo oni postanu budući olimpijci.



Na otvaranju izložbe govorio je Stevan Pletikosić, Kragujevčanin, proslavljeni olimpijac, osvajač šest olimpijskih medalja koji je svojim uspesima ispisao stranice sportske istorije naše zemlje.

Kragujevac zavređuje pažnju Olimpijskog komiteta i olimpijskog pokreta naročito nakon svih uspeha koji naši sportisti ostvaruju na olimpijskim borilištima svuda u svetu. Mislim da je dobro da se ljudi upoznaju i sa drugim elementima i činjenicama, događajima iz prošlosti olimpizma, kaže Pletikosić. Naziv izložbe je krilatica kojom se vodi Olimpijski komitet Srbije kako bi kroz negovanje pravih ljudskih vrednosti bile vaspitavane mlade generacije. Moj doprinos u olimpijskom pokretu i olimpijskom sportu u Srbiji stoji i to je ono što me i dan danas ispunjava, poručio je Pletikosić.

O izložbi je govorila autorka Nataša Janković koja kaže da nije bilo lako prikupiti svu građu i napraviti kvalitetnu retrospektivu jer je mnogo toga bilo za prikazivanje ali smo se potrudili da napravimo izložbu koja će se razlikovati po tome što će nositi neke osnovne informacije i zanimljivosti vezane za početke olimpizma u Srbiji i uspehe naših sportista od njihovog prvog učešća 1912. godine pa sve do poslednjih Olimpijskih igara u Tokiju, ali sa osvrtom na društveni kontekst i aktuelne prilike u zemlji, ističući važnost učešća države sa što većim brojem sportista kao i druge različite zanimljivosti vezane za olimpijske simbole.

Izložba Put pravih vrednosti autorke Nataše Janković do sada je gostovala u Galeriji SANU, u Narodnom muzeju Grada Zrenjanina i u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu. U Galeriji Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu biće otvorena do 10. maja.

 

main_2.2..jpg

main_4 (3).jpg

main_5.1.jpg

 

main_2.3.jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu