Probni završni ispit za upis u srednje škole 24. i 25. marta - iKragujevac


Vesti
Probni završni ispit za upis u srednje škole biće organizovan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji, izjavio je pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Učenici na teritoriji cele Srbije radiće u petak, 24. marta u 9 sati probni test iz matematike, a 25. marta, u subotu u 9 časova radiće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11:30 test iz izbornog predmeta.

Treći test podrazumeva testiranje iz jednog od pet ponuđenih predmeta koji su osmaci izabrali do kraja decembra.

Škole su počele realizaciju pripremne nastave, a na portalu e-vežbaonica učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu.

Budući srednjoškolci ove godine polažu srpski, matematiku i jedan izborni premet, za razliku od ranijih generacija, koje su kao treći, imale kombinovani test koji se sastojao iz pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Ova generacija kao treći test polaže jedan od tih predmeta, koji izabere.

Slede geografija sa 29 odsto zainteresovanih osmaka, istorija sa 16, a hemiju je izabralo devet odsto malih maturanata, dok se za fiziku odlučilo osam procenata od ukupnog broja đaka koji završavaju osnovnu školu.

Na testu ima po 20 zadataka. Svaki zadatak iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike se množi sa koeficijentom 0,7 što je po 14 bodova za srpski i matematiku, dok je za treći test keficijet 0,6 i on će nositi 12 bodova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu