Mitar je prvi doplivao do časnog krsta u Kragujevcu, a još nije ni punoletan - iKragujevac


Vesti
Vitešku titulu nosioca Bogojavljenskog krsta 2023. osvojio je sedamnaestogodišnji Mitar Šarković, učenik Druge kragujevačke gimnazije.

Imao sam želju da plivam i ranije za ovu manifestaciju ali do sada nisam imao sreće prilikom žrebanja za učesnike. Ove godine je drugačija organizacija i odmah sam se prijavio. Za prvi put super je osećaj, kaže Mitar i nastaviću i ubuduće da učestvujem. Mitar se zahvalio na podršci porodici i prijateljima i čestitao svim učesnicima na viteštvu.

Na 20. po redu takmičenju na jezeru u Šumaricama, ove godine plivalo je 98 plivača među kojima je bio i sedmogodišnji Tadija koji se već drugi put nadmeće za vitešku titulu.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog vladike Jovana, manifestacija pod pokroviteljstvom grada Kragujevca je dobro organizovana i prošla je bez ikakvih problema. Svi učesnici su dobro a u nadmetanju i viteštvu pobedio je najbolji, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Pored rekordnog broja plivača na jezeru u Šumaricama veliki je i broj posetilaca. Nastavljamo dugu tradiciju u duhu naših verskih običaja i nastavićemo i u narednim godinama da se okupljamo u velikom broju.

Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport je rekao da je grad Kragujevac ponosan na manifestaciju koja se održava već 20 godina i da iz godine u godinu raste i dobija karakter kakav i zaslužuje. Ove godine imamo drugačiji koncept manifestacije, pa 33 metara do Časnog krsta je mogao da pliva svaki prijavljeni kandidat koji je dobio blagoslov svog sveštenika i obavio lekarski pregled. Među plivačima je bilo i ljudi sa strane. Sve je prošlo u najboljem redu i sledeće godine očekujemo još veći odziv, rekao je Stevović, član Gradskog veća.

Manifestaciju ”Plivanje za krst Časni” organizovali su Eparhija šumadijska, grad Kragujevac, Gradska turistička organizacija i SPD Radnički. Prijateljima manifestacije uručeni su zahvalnice i prigodni pokloni, a učesnicima zahvalnice su uručili Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Na jezeru u selu Dulene prvi put je organizovano plivanje za Krst časni, učestvovalo je 14 plivača. Manifestacija nije bila takmičarskog karaktera.

11-2.jpg

4-17 (6).jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu