Da li je besnilo u Kragujevcu otišlo u istoriju? - iKragujevac


Vesti
Besnilo je veoma opasna, zarazna bolest, spada među oboljenja koja se prenose sa životinje na čoveka i gotovo u 100 odsto slučajeva je smrtonosna, upozoravaju stručnjaci. Lisice i šakali su glavni prenosioci u prirodi i napadom na psa ili mačku mogu da je prenesu. Vakcinacija kućnih ljubimaca je jedna od ključnih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja besnila.

Zaražena mačka ili pas ugrizom mogu da prenesu virus besnila i na čoveka, te je iz tog razloga u Srbiji propisana i obavezna vakcinacija svih pasa i mačaka starijih od 3 meseca, a osim toga radi se i čipovanje, kojim se životinje uvode u elektronsku evidenciju. Specifična terapija ne postoji,a promena u ponašanju je svakako jedan od simptoma, koji se mogu javiti kod obolele životinje. Ukoliko dođe do napada životinje na čoveka, sprovodi se i određena procedura.

Obavezna vakcinacija vrši se jednom godinšnje, dok je u slučaju lovačkih pasa to dva puta.

Postoji konfuzija kod vlasnika, posebno kod odgaivača da vakcina usporava rast, što naravno nije tačno. Višedecenijsko iskustvo Veterinarske ambulante Kragujvetpet govori da ni jedna životinja nije imala negativnu reakciju niti usporen rast.

veterinar kragujevac kontakt2

U svakodnevni govor ušla je reč BESAN, čak kao šala medjutim još uvek se radi o možda najopasnijoj bolesti današnjice za koju nema leka. Mi spadamo u red civilizovsnih zemalja koje besnilo vakcinacijom drže pod kontrolom.Divljim životinjama posebno lisicama i šakalima daju se vakcine u specijalnim "kolačićima" mamcima bačenim iz aviona i tako se drže pod kontrolom jer su oni " rezervoari" bolesti.

Osim toga vakcinaciju prati čipovanje koje je na kraju vrlo praktična stvar. Svakoga dana ambulanti Kragujvetpet jave se savesni gradjani koji nadju izgubljenog psa. Nakon očitavanja čipa vlasnika brzu nadju.
U slučaju putovanja u zemlje EU postoji komplikovana procedura izdavanja sertifikata vezanog za besnilo koja traje puna 4 meseca ali važi doživotno ako se pas nakon toga redovno vakciniše. Zato ako planirate put javite se na vreme ambulanti Kragujvetpet.

veterinar kragujevac kragujvetpet kontakt 1024x768 2

https://veterinarkragujevac.rs/

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu