Održana četvrta redovna sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom - iKragujevac


Vesti
Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom održao je četvrtu redovnu sednicu na kojoj su razmatrani konkursi iz oblasti socijalne zaštite i inicijativa za formiranje radnog tela za praćenje primene Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period 2020-2024. godine.

Sveprisutnost, razumevanje, osluškivanje potreba osoba sa invaliditetom, kao i konstruktivan dijalog su načini da Grad pomogne u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Sednica Saveta u ovom trenutku je dobrodošla, s obzirom na činjenicu da se do kraja meseca planira budžet za narednu godinu. Mi smo jedna od retkih jedinica lokalne samouprave koja već tokom meseca juna i jula raspisuje poziv za predloge programa rada za narednu godinu. U skladu s tim se predviđaju finansijska sredstva za finansiranje civilnog sektora za narednu godinu, kako za programe rada udruženja, tako i za projektne aktivnosti.

Grad Kragujevac pruža raznovrsne usluge u oblasti socijalne zaštite, među kojima su: obezbeđeni prevoz specijalnim kombi vozilima, različiti vidovi dnevnog boravka i prihvatilišta, kao i lični pratilac koji predstavlja novi vid usluge.

Pored mobilnosti i inkluzivnog obrazovanja, kazala je dr Damnjanović, zapošljavanje je jedan od problema s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. U vezi s tim nas veoma raduje da su na današnjoj sednici Saveta prisustvovali pripadnici civilnog sektora i da smo govorili o jednom socijalnom preduzeću koje će radno angažovati tri osobe sa invaliditetom.

Prema rečima Milana Stošića, predsednika Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, položaj osoba se invaliditetom je u Kragujevcu bolji nego u drugim sredinama zbog kvalitetne saradnje s lokalnom samoupravom i drugim institucijama. Savet predstavlja sponu između naših udruženja i izvršne vlasti Grada, tako da na sednicama imamo priliku da razgovaramo o problemima koji se lakše rešavaju kada se razumeju i uvaže.

asd.jpg

asdf.jpg

asdfg.jpg

asdfgh.jpg

asdfghj.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu