Prijem za delegaciju NVO ”Mir sada” iz Italije - iKragujevac


Vesti
Za delegaciju nevladine organizacije ”Mir sada” iz italijanskog grada Leko i predstavnike jedinstvene organizacije Saveza sindikata ”Zastava”, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i članica Gradskog veća dr Gordana Damnjanović upriličili su prijem u Svečanom salonu Uprave grada.

Velika je zahvalnost našim prijateljima iz Italije sa kojima prijateljstvo i saradnja datira još iz 1999. godine, kada su naša zemlja i naš grad bili izloženi NATO agresiji a naš narod prolazio kroz veoma težak period. Od tada do danas ova italijanska organizacija je stipendirala preko 1700 dece u ukupnom iznosu od preko pet miliona evra, rekao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Kroz mnogobrojne projekte uložili su u školske, objekte socijalne i zdravstvene zaštite. Svakim projektom su se trudili da pomognu grad Kragujevac, naše učenike iz najsiromašnijih porodica i najosetljivijih grupa i zato je velika zahvalnost grada Kragujevca. Nakon dve godine pauze, zbog pandemije kovida, danas su ponovo u poseti Kragujevcu kako bismo se prisetili svih dosadašnjih projekata i zajedno sagledali koje bismo projekte u narednom periodu mogli da realizujemo.

NVO ”Mir sada” je nedavno izdala knjigu ”120 kilometara solidarnosti – tri puta oko sveta” od čije je prodaje u Italiji prihod prebačen za projekte u gradu Kragujevcu, rekao je na prijemu Rajko Blagojević, predsednik jedinstvene organizacije Saveza sindikata ”Zastava”.

U Srbiju smo došli kada je završena NATO agresija sa namerom da izgradimo mostove i pomognemo prijateljskom narodu posle bombardovanja. Najpre smo realizovali program Usvajanja na daljinu, zatim smo finansirali projekte na rekonstrukciji školskih objekata, obezbeđivanje školskog materijala. Tokom pandemije nismo dolazili u tradicionalnu posetu ali smo slali antikovid materijal za građane Kragujevca. I danas smo ovde da bismo ponovo pomogli Kragujevcu i najugroženijim porodicama, rekao je Mauro Kasteli, predsednik NVO ”Mir sada”.

Tokom trodnevne posete Kragujevcu delegacija iz Italije posetila je Srednju stručnu školu i najboljim đacima uručila tablete. Obišli su četiri Kragujevačke porodice a za 54 dece iz najugroženijih porodica obezbedili donaciju u ukupnom iznosu od oko milion dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu