Poboljšanje pismenosti gluvih lica - iKragujevac


Vesti
Povodom završetka projekta „Da se razumemo“ koji je realizovalo Udruženje tumača znakovnog jezika Srbije „Jedro“ uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održana je u konferencija u zgradi Gradske uprave kojoj je prisustvovala Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Cilj projekta bio je poboljšanje pismenosti gluvih lica koja istovremeno pripadaju drugim manjinskim zajednicama (Romi, Bošnjaci, Albanci) kroz radionice. Ovom prilikom podeljeni su sertifikati učesnicima projekta koji su uspešno savladali predviđeni program.

Bilo je ukupno 12 radionica koje je vodio nastavnik srpskog jezika i književnosti, Ivan Jevtović. Obrađivane su teme koje se tiču pravopisa srpskog jezika (padeži, korišćenje malog i velikog slova, skraćenice) što je njima bilo od ogromnog značaja i rado su dolazili na radionice. Sve ono što im je predstavljalo problem svih prethodnih godina, sada im je približeno na način koji je njima apsolutno razumljiv – kazala je Gordana Vučenović, predsednica udruženja „Jedro“ i koordinatorka projekta.

U toku je i projekat koji ovo udruženje realizuje uz podršku Grada Kragujevca pod nazivom „Dostupnost – ključ za jednakost“. Namera je da se svi kulturni sadržaji u gradu učine pristupačnim gluvim licima, zbog čega su angažovani prevodioci na znakovni jezik za svaki takav događaj.

Grad Kragujevac podržava rad Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga – Kragujevac sa preko 1,5 miliona dinara na godišnjem nivou. Suština je da ne čekaju samo na sredstva iz budžeta grada. Oni su proaktivni i prate konkurse i na nacionalnom nivou i ovaj projekat je upravo dobar primer toga.

Danas smo na ovoj završnoj konferenciji dobili ideje za nove projektne aktivnosti, odnosno za produžetak ovakvih projekata, za koje su korisnici rekli da im itekako znače jer su se osećali diskriminisano u situacijama kada je trebalo da napišu nešto, a svesni su da to nije u skladu sa pravopisom – kazala je Gordana Damnjanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu