SAZNAJTE ŠTA JE TAČNO: Eko pokret ili predizborna kampanja - iKragujevac


Vesti
Istorija građanskog bunta seže daleko u prošlost. Ali ako govorimo o ekološkom aktivizmu i građanskim inicijativama, svakako da je period 60-ih i 70-ih godina 20. veka vreme koje je najkarakterističnije za ovu temu. Vreme nastanka novih društvenih pokreta i težnje građana ondašnjeg vremena da rešavaju probleme i u drugim društvenim oblastima, dovelo je do nastanka ekološkog pokreta. Iako veoma heterogen po pitanu članstva, ovaj pokret je imao predvodničku ulogu među novim pokretima.

Pojava ekološkog pokreta imala je velikosežne uticaje, te je tako nastala prva međunarodna konferencija posvećena životnoj sredini, a ubrzo su formirane i prve zelene partije. Sa zakonodavne strane, ovaj pokret imao je pozitivan uticaj na razvoj „ekološkog zakonodavstva” što je rezultovalo usvajanjem velikog broja zakona, propisa i uspostavljenih državnih agencija u Sjedinjenim Američkim Državama. Među brojnim, svakako da se može izdvojiti Clean Air Act koji definiše odgovrnosti Agencije za zaštitu životne sredine SAD-a u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Među brojnim protesnim skupovima i šetnjama koje su u narednim decenijama organizovane, mogu se i izdvojiti one koje su pre izbijanja pandemije imale veliki odjek u javnosti širom sveta. Pokret Petkom za budućnost (Fridays for Future) predstavljao je masovno okupljanje pre svega mladih iz čitavog sveta na protestnim skupovima protiv klimatskih promena. Ova inicijativa je započeta od strane mlade švedske aktivistkinje Grete Tunberg koja je svojevremeno svojim postupkom sredinom 2018. godine, pozvala i ostale mlade na akciju.

127949-alrhlfskvl-1569392452.jpg

Ekološki pokreti u Jugoslaviji a kasnije i u Srbiji nisu imali jakog uporišta. Postojala je ekološka svest ali sami ekološki pokreti su doživeli "katarzu" tek u početkom ove godine. Jedan deo Srbije iskreno misli da su eko pokreti nova obojena revolucija zavijena u oblandi brige za ekologiju. Svakako da ima zabrinutih sugrađana kojima je zaštita naše zemlje, vode i vazduha primarni i jedini cilj, ali u našoj zemlji su se retko dešavale stvari a koje nisu ranije bile pripremljene u nekoj drugoj kuhinji.

Pod okriljem „Rio Tinta“ i možda lažne borbe za zaštitu životne sredine, krije se oraganizacija „Kreni - promeni“ koja se „iznenada“ pojavila da brani Srbiju blokadom gradova i ključnih saobraćajnica u zemlji.

Kada posetite sajt ove organizacije prvo primetite da njihove pristalice, kako kažu, pokreću vrednosti i nade svakodnevnih ljudi, a ne stranačka politika i da im je „misija“ da dobrim strateškim planiranjem mobilišu i organizuju građane kako bi rešili njihove probleme.

Međutim, ono što nigde ne objavljuju je da za svoje „kreativne akcije“ po Srbiji, novac dobijaju od fondacije „Rocfeller Brothers Fund“. Lako je proverljivo na zvaničnoj internet stranici „Rocfeller Brothers Fund“ da je organizacija „Kreni - promeni“ u aprilu ove godine dobila grant od 25.000 dolara.

krenipromenigrant.jpg

„Rocfeller Brothers Fund“ finansira veliki broj projekata u Srbiji a koji su obično okrenuti "dijalogu" sa Kosovom i Metohijom, raznih nevladinih organizacija kao što je Odbor za ljudska prava

odborzaljudskaprava.jpg

Zelena koska je bačena – ekološki pokreti ili političke stranke? Da li je finansiranje eko pokreta u našoj zemlji od strane opskurnih međunarodnih finansijskih organizacija legitimno sredstvo u borbi za "čistu" Srbiju ili je ovo samo još jedan način da se Srbija nađe u sendviču interesa super sila kao što je Amerika sa jedne strane i Kine i Rusije sa druge strane.

Preuzimanje velikih sistema kao što su Smederevska železara i Borskog rudnika od strane kineskih prijatelja, ali i veoma snažan uticaj Rusije u našoj zemlji kroz energetski sistem ali i kroz njihovo direktno osnaživanje naše odbrane je nešto što zapadni partneri ne gledaju blagonaklono. Otud i takva borba možda ima elemenata instruiranog podizanja tenzija, kao i blokiranja glavnih saobraćajnica a koje za posledicu imaju otežani život svih onih koji ne žele da učestvuju u svemu ovome.

Svakako briga za čistiju Srbiju mora biti samo to, briga za ekologiju i podizanje svesti da našim potomcima ne ostavljamo goru zemlju nego dok smo mi bili na "straži". 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu