Gradonačelnik obišao poljoprivredna gazdinstva u Čumiću: Kad je dobro na selu dobro je i u gradu - iKragujevac


Vesti
Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima obišao je poljoprivredna gazdinstva u selu Čumić koja su koristila podsticaje iz agrarnog budžeta. Planirani agrarni budžet za 2022. godinu iznosiće 50 miliona dinara što je duplo više sredstava nego prethodne godine i biće veoma značajna za svakog poljoprivrednika.

Dobra je vest za sve domaćine u Šumadiji i Kragujevcu jer nam je plan da budžet za selo i poljoprivredu za 2022. godinu bude duplo viši nego prethodne. Činjenica je da je ceo svet bio zatečen epidemijom i prošle godine nismo smeli da rizikujemo jer nismo mogli da predvidimo šta nas čeka, rekao je gradonačelnik Dašić. Sva planirana sredstva agrarnog budžeta biće usmerena na najveća domaćinstva. Procedura je prilično jednostvna, lako se dolazi do sredstava, a radi se o sredstvima za pomoć 30 do 50 odsto za učešće u radnim mašinama, mehanizaciji, zasadima, navodnjavanju i svim ostalim sredstvima koja su za jedno seosko domaćinstvo potrebna kako bi mogli da obavljaju svoje poslove, zarađuju i ostanu na selu. Kad je dobro na selu dobro je i u gradu, istakao je gradonačelnik Dašić. Služba za poljoprivredu ima kompletne podatke o poljoprivrednim domaćinstvima na teritoriji grada Kragujevca a to je najvažniji stručni deo posla. Smatram da nije korektno da političar odlučuje o raspodeli budžeta, smatram da su gradske službe veoma stručne za to, kazao je Dašić.

Krenuli smo iz jednog od najvećih sela u Srbiji, Čumiću koje je na samo dvadeset kilometara od Kragujevca gde živi 1500 stanovnika. Prošle godine je više od 50 domaćinstava ovog sela povuklo neke mere i pomoć upravo iz gradskog budžeta. Jasno je da je na terenu mnogo jasnija slika i na licu mesta vidite šta je sve s tim sredstvima urađeno nego čitanje brojki sa papira. Za sledeću godinu domaćini iz Šumadije mogu da očekuju veću pomoć, više sredstava koje ćemo opredeliti za njih. Apelujem na sve koji žele, apliciraju jer ćemo se truditi da dođemo do svakog domaćinstva koje se bavi poljoprivredom a razlika u pomoći nije mala. Pored svih podsticaja poljoprivredi koje daje država nisu zanemarljiva ni ova iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik je istakao da je oduvek najveći problem ljudi na selu infrastruktura i to je jasno jer svako ko je imalo u materiji zna koliko je zahtevno rešavanje infrastrukture u šumadijskim selima jer raštrkana a sve manje naseljena što povlači i problem neodržavanja. I to ćemo da se potrudimo da rešimo jer je JKP Šumadija obezbedila tarop mašinu i već se uređujuju atarski putevi po selima. Pred rešavanjem pitanja šumadijskih sela nećemo stajati već ćemo početi da ih rešavamo, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Sa saradnicima gradonačelnik Dašić je u selu Čumić posetio četiri domaćinstva Milisavljević Dragana koji je u ovoj godini dobio podsticaj za nabavku priključne mehanizacije što je 50% od vrednosti investicije, Bobana Miljkovića podsticaj u visini 50% od vrednosti investicije za kupovinu priključne traktorske mehanizacije, opremu za navodnjavanje, plastenik i opremu za stočarstvo, Željka Topalovića podsticaj za opremu za stočarstvo i domaćinstvo Zorana Maksimovića jednog od najvećih voćara Šumadije.

Glavna delatnost našeg domaćinstva je cvećarstvo ali imamo i oko pet hektara zemlje pod voćem, kaže Boban Miljković, mladi poljoprivrednik. Kad se završi sezona cveća baziramo se na voće. Sezona cveća počinje u novembru a završava se krajem juna početkom jula. On kaže da posledice epidemije nismo ni osetili, na početku godine i tokom pandemije imali manje gubitke ali kasnije smo to nadoknadili jer je bila velika potražnja za cvećem, čak je bolja nego ranijih godina, a nadamo se da će tako da bude i ubuduće. Oduvek smo koristili pomoć grada Kragujevca koliko smo tražili i ta sredstva su nam uvek značila a i mnogo više ukoliko bi se i sama uvećala. Konkurisali smo i za sredstva za ovu godinu i kako smo i do sada dobijali, nadamo se da ćemo i ubuduće. Vrlo je jednostavno, potrebna dokumentacija nije zahtevna i brzo se sve završava, a poseta gradonačelnika Dašića nam daje veliku podršku.

3-46.jpg

5-38 (1).jpg

7-9.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu