Deveto javno slušanje o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa - iKragujevac


Vesti
Deveto javno slušanje o promenama Ustava u oblasti pravosuđa , u organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održano je danas u Kragujevcu. Predsednica Odbora Jelena Žarić – Kovačević podsetila je učesnike javnog slušanja na dosadašnji tok procesa promene Ustava, ukazavši da je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo na sednici održanoj 6. septembra 2021. godine, na predlog Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije, utvrdio tekst akta o promeni Ustava Republike Srbije i tekst nacrta ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana I do XXX na Ustav Republike Srbije, koji će biti predstavljeni i razmatrani na ovom i narednim javnim slušanjima u Novom Sadu i Beogradu.

Veliko nam je zadovoljstvo što je Kragujevac domaćin jednog od četiri javna slušanja posvećenih promeni Ustava u oblasti pravosuđa, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Srbija je promenila do sada 13 ustava, a Kragujevac sa ponosom ističe da je prvi najviši pravni akt – Sretenjski ustav, proglašen u našem gradu na Sretenje 15. februara 1835. godine. Kragujevac je uvek bio državotovorni grad. Kao mesto rođenja prvog Ustava, podsetio je Dašić, Kragujevac sada postaje i pravosudni centar. Zahvaljujući sredstvima Republike Srbije izgrađena je Palata pravde najveći pravosudni infrastrukturni projekat koji je resorno Ministarstvo pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija.

Predložene promene Ustava predviđene su kao aktivnost u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 2016. godine i koji je revidiran 2020. godine. One su najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta politike Evropske unije, istakla je ministarka pravde Maja Popović. Ona je naglasila da Republika Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, kao i da se promene Ustava sprovode u cilju unapređenja kvaliteta pravde, kao i nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Ukoliko do Ustavnih promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Zato očekujem da će Evropska Komisija ceniti napore koje Srbija ulaže kako bi promenila Ustavne odredbe u pravosuđu , rekla je Maja Popović.

1-27.jpg

2-26 (3).jpg

3-25 (2).jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu