Raj na zemlji je drugo ime za Gružansko jezero, koje se nalazi 23km od Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Gružansko jezero se nalazi u šumadijskom okrugu, kod Knića. Ovo je veštačko akumulaciono jezero nastalo nakon izgradnje brane na reci Gruži. Namena ovog jezera je snadbevanje vodom grada Kraljeva i Kragujevca. U blizini jezera se nalaze naselja Gruža i Toponica.

U okolini Gružanskog jezera se nalazi srednjevekovna Boračka tvrđava.

Gružansko jezero ima zapreminu od 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha. Potapanjem je formirano više rto

va i uvala čime je stvorena dobro razuđena obala. Obala je relativno niska, pristupačna je i obrasla livadama, pumarcima i niskim listopadnim žbunjem. Na knićkoj strani izdvajaju se mestimično kameniti odseci i nešto više obale koje su manje pristupačne. U severnom delu jezero je širine od 1000-2000 metara, dok se u južnom delu (prema brani) jezero sužava na širinu od 100-500 metara. Pri maksimalnom vodostaju obalska linija je dugačka 42 kilometara, dok se tokom režima niskog vodostaja (uglavnom u letnjim mesecima) ona skrati za maskimalno tri kilometra. Prosečna dubina jezera pri maskimalnom vodostaju je 6,5 metara, dok maskimalna dubina iznosi 35 metara. Najveći deo akumulirane vode (preko 80%) je u granicama dubine do 10 m, što ukazuje na relativnu „plitkost“ akumulacije.

Jezero nema veliki broj pritoka, jedina pritoka sa stalnim tokom je reka Gruža. Pored reke Gruže, manje pritoke su: Boračka reka, potoci Ćurevac i Panjevac koji tokom žarkih letnjih meseci presušuju. Upravo zbog takvog vodnog bilansa, kao i velike potrošnje u kombinaciji sa prilivom otpadnih voda iz 22 okolna naselјa, proces eutrofikacije je ubrzan. Led retko prekriva jezero u potpunosti, osim toko mizuzetno jakih zima kada može potrajati i do mesec dana.

jezero 1.jpg

jezero 2.jpg

jezero 3.jpg

jezero 6.jpg

jezero 7.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu