STEVOVIĆ: Planska ulaganja u sport - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je ove godine za sport iz kase izdvojio 375 miliona dinara. Najveći deo tih sredstava je za sufinansiranje dva sportsko-privredna društva čiji je osnivač grad a to je SPD “Radnički” gde odlazi 255 miliona dinara i za FK ’’Radnički’’ 58 miliona dinara kao i 7 miliona za Ženski fudbalski klub ’’Radnički’’, rekao je Predrag Stevović član Gradskog veća za sport. Zbog velikih sportskih uspeha kragujevačkih sportista ove godine, rebalansom ćemo opredeliti veći iznos za FK Radnički jer je uspeo da sa ubedljivo najmanjim budžetom igra Super ligu i u potpunosti ima čiste finansije, bez duga i da se zna gde je potrošen svaki dinar. U okviru tog sportsko-privrednog društva imamo jaku omladinsku školu koja nam pomaže da tu vrstu finansija i sačuvamo. Odličan menadžment opredeljena sredstva koristi za dovođenje mladih igrača koji će u Radničkom praviti svoju karijeru a mi ćemo zajedno učiniti sve da maksimalno iskoristimo uloženi novac. Rebalansom budžeta opredelićemo veći iznos ali ne toliko da bismo mogli da stanemo u prvih deset ekipa u Super ligi po budžetu, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Od subvencija za SPD Radnički, 91 milion dinara opredeljeno za sport što je 36 odsto od ukupnog budžeta i trudimo se da taj procenat povećamo, jer rezultati koje su u ovoj godini ostvarili nisu zabeleženi u istoriji Kragujevca. Od vaterpolo kluba koji je osvojio Jadranski ligu, državni šampionat, do vicešampionki u rukometu. Ostali deo novca odlazi za ono što je SPD Radnički, između ostalog i napravljen gašenjem SC Mladost, sva privredna društva su ugašena a sve obaveze je preuzelo novo sportsko privredno društvo. U okviru njega funkcioniše 7 klubova, a na upravljanje mu je povereno 9 objekata koji su od opšteg značaja za Kragujevčane to je Hala Jezero, Centar za rehabilitaciju Iskra, otvoreni i zatvoreni bazeni, Kreativni park, fontana. Trudimo se da se rade uštede na svakom koraku pa ćemo i u SPD Radnički tako i dalje funkcionisati, domaćinski i kako je potrebno, da se sve utegne do nivoa usluga koje Kragujevčani zaslužuju i na tome veoma posvećeno radimo, naglasio je Stevović.

U toku epidemije korona virusa, sportska hala u Velikom parku Gordana Goca Bogojević, ustupljena je za potrebe Doma zdravlja i najvećeg vakcinalnog punkta za obavljanje imunizacije građana, svih tih meseci režije tog objekta je plaćao SPD Radnički, podsetio je on, a za tranažne procese sportskih klubova rentirali smo druge sale u školama. To je predstavljalo milionski udar na SPD Radnički ali odgovornim poslovanjem prebrodiće se jer prioritet je bio zdravlje naših sugrađana.

Pored subvencija iz budžeta SPD Radnički ostvaruje i sopstvene prihode, pa je tako u 2021. godini od prodaje robe i pića prihodovalo 1,7 milion dinara. Prihodi od prodaje usluga su skoro 6 miliona, od zakupnika 7,9, a od članarina 1,5 miliona dinara. Društvo je dobilo i 20 miliona subvencija od strane nadležnih saveza, kao i 833.000 od sponzorstva. Mi moramo da nađemo načina da iz sopstvenih sredstava na viši nivo podignemo prihode odnosno smanjimo rashodnu stranu na čemu takođe posvećeno raditi i dalje.

Novim pravilnikom o finansiranju klubova donetim ove godine, pored ostalog, predviđeno je potpisivanje ugovora već u decembru kako bi znali sa čim raspolažu i prve tranše subvencionisanja i pomoć koju mogu da planiraju od početka godine. Za sportske kolektive izdvojeno je 55 miliona dinara, od kojih je 47 miliona opredeljeno za godišnje programe sa korekcijom. Ostatak novca u iznosu od 6 miliona opredeljen je za vanredne programe, najčešće za sportske kampove. Planski i sistematski se trudimo da svi klubovi ukoliko imaju dobar sportski program dobiju šansu, jer nećemo dozvoliti nenamensko trošenje novca. Trudimo se da novac opredeljen za te klubove bude planski i sistematski da ulazi u trenažne procese svih tih klubova ili nabavku sportskih rekvizita jer se to onda sutra vraća, a najbolji primer je Čika Mata koji je od grada dobio 4,3 milona dinara a koji je dao olimpijca. Sport nije samo novac, uvek se finansirao i nije profitabilan osim u jednom delu fudbala i tu mora lokalna samouprava ili država da podrži. Zato moramo planski da radimo od same regrutne baze do vrhunskih sportista da se ponudi sve u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Pored ulaganja u sport, sportske klubove i privredna društva, grad Kragujevac ima poseban budžet koji je ove godine prvi put izdvojio u iznosu od 13,1 milion dinara za rekonstrukciju i revitalizaciju otvorenih terena za male sportove. Zbog namere i posvećenosti da svaki deo grada opremimo sportskom infrastrukturom imamo pritisak jer građani žele da što pre dođemo do njihovog naselja. Naš mandat je tek 11 meseci, a za tih nepunih godinu dana uradili smo četiri otvorena terena i sedam dečijih igrališta smo rekonstruisali. Pored insistiranja da svako od nas posvećeno radi na onome što nam je dato kao zadatak, gradonačelnik Dašić neizostavno pruža i podršku u ispunjavanju visokih zadataka i ciljeva. U okviru mog resora insistira se na sportskoj infrastrukturi i njenom obnavljanju. Da okrečimo i da sredimo samo ono što imamo, Kragujevac ne bi bio isti grad. Ako u svakom naselju omogućimo detetu da može loptu da baci na ispravnu košarkašku tablu, obruč, go u svom naselju, kod svoje zgrade, mi smo uradili veliku stvar jer će možda baš to dete sutra biti novi talenat, kaže Stevović. Ako se budemo trudili da opredeljenim novcem radimo domaćinski verujemo da će sam opredeljen novac biti veći i višestruko će nam se vratiti. Ako nešto možemo da repariramo, obnovimo, da dovedemo u pristojno stanje recikliranjem više ćemo dobiti. Već iskorišćene resurse možemo da odbacimo i prepustimo zubu vremena ili da ih planski i sistematski vratimo u stanje namene. Nemoguće je sve terene za male sportove u koje se decenijama nije ulagalo vratimo u prvobitno stanje za manje od godinu dana koliko ima od kako smo počeli sa rekonstrukcijom. Ali sa našim privilegovanim izvođačem radova Šumadija d.o.o radimo na njima posvećeno i već se vide rezultati a na tome ćemo raditi i dalje, jer svaki dinar koji je uložen građani mogu da vide golim okom prolazeći pored sređenih terena punih mališana i mladih.

stevovic djape.jpg

stevovic pedja.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu