Obeležena 104. godišnjica smrti vojvode Radomira Putnika - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj spomenika Vojvode Radomira Putnika ispred zgrade Suda, u organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 pod pokroviteljstvom grada Kragujevca obeležena je 104. godišnjica smrti slavnog vojskovođe. Vence kraj spomenika vojvode Putnika, u ime grada Kragujevca, položila je Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu, delegacije Vojske Srbije komande garnizona u Kragujevcu, Udruženja potomaka ratnika Srbije i GO SUBNOR.

Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast da u ime grada Kragujevca položim venac i odam poštovanje velikanu, prvom srpskom vojvodi, rođenom Kragujevčaninu, vojvodi Radomiru Putniku. Školovanom vojniku koji je živeo u burnom periodu srpske istorije, učesniku šest ratova od kojih je u nekima i predvodio srpsku vojsku. Tvorac je moderne srpske vojske a nemerljiv doprinos je dao u očuvanju slobode i nezavisnosti srpske države i naroda, rekla je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća.

O vojvodi Putniku govorio je Marko Kovač, pukovnik u penziji. On je podsetio na to koliko je slavni vojskovođa, po mišljenju stručne vojne javnosti bio nenadmašiv strateg velikog učinka u sistemu rukovođenja vojskom i komandovanjem, a pored toga jedna je od najznačajnijih figura srpske istorije pod čijom komandom je srpska vojska izvojevala Kumanovsku, Bitoljsku, Bregalničku, Cersku i Kolubarsku bitku.

Radomir Putnik, rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je prvi visoki oficir srpske vojske sa činom vojvode, jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Preminuo je u 17. maja 1917. godine u Nici, odakle su 1926. godine posmrtni ostaci preneti u posebnu grobnicu na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu