PREKO 2000 KAŽNJENIH VOZAČA: U prošloj godini izrečeno 200 hiljada kazni za nevezivanje pojasa - iKragujevac


Vesti

U prošloj godini u Srbiji je izrečeno 200 hiljada novčanih kazni za nevezivanje pojasa u automobilima, a u Kragujevcu preko dve hiljade je kažnjenih vozača po ovom osnovu.

U toku je zajednička kampanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za bezbednost saobraćaja kako bi se pojačanim kontrolama i stalnim apelima uticalo na vozače, ali i sve učesnike u saobraćaju u Srbiji da vezuju zaštitne pojaseve tokom vožnje.

Pojas za vezivanje u automobilu je osnovni sistem zaštite. Svi ostali dolaze posle i nemaju efekta ukoliko se pojas ne veže.

Pojedini vozači čine grešku, smatrajući da pojas nije potreban jer imaju vazdušni jastuk u vozilu.

Ali tada nastupa gora situacija, jer ako pojas nije vezan, a dođe do sudara onda jastuk pod velikim pritiskom izlazi i time direktno ugrožava život osobe za volanom.

Statistika govori da je u Srbiji u 2020. godini 85 odsto vozača vezivalo pojas na prednjim sedištima, dok na zadnjim upotreba pojasa nije prešla 20 procenata.

Crna statistika još uvek beleži brojne saobraćajne nesreće u kojima su mnogi putnici izletali iz vozila jer nisu imali vezan pojas, naročito deca.

Vozači u nordijskim zemljama su najsavesniji, odnosno skoro 98 procenata njih koristi zaštitne pojaseve i na prednjim i na zadnjim sedištima.

U Srbiji je kazna za nevezivanje pojasa 10 hiljada dinara, ali prema rečima direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, cilj zajedničke kampanje nije izricanje novčanih sankcija, već podizanje svesti da vozači svaki put kada ulaze u svoje automobile vezuju zaštitne pojaseve radi lične i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu