Za realizaciju tri kapitalna projekta država opredelila 308 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac pristupiće izradi sedam planskih dokumenata generalne i detaljne regulacije u cilju daljeg unapređenja infrastrukture u gradu, kao i realizacije tri važna projekta u okviru strategije republičke Vlade „Čista Srbija“. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je 190 miliona evra za izgradnju 260 km kanalizacione mreže i tri postrojenja za preradu otpadnih voda u Kragujevcu, Stragarima i Batočini. Za izgradnju nove regionalne deponije opredeljeno je 118 miliona evra, a investicija obuhvata i novo postrojenje za spaljivanje optada.

Izgradnjom regionalne deponije Kragujevac će konačno rešiti jedan od gorućih ekoloških problema, rečeno je na sednici, a uz 260 kilometara kanalizacione mreže značajno će biti unapređna infrastruktura i kvalitet života u gradu.

Planovi se donose da bi se ispoštovale želje i potrebe građana Kragujevca, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Trudićemo se u ovom mandatu da o bitnim i krupnim projektima za mišljenje pitamo građane. Dašić je tom prilikom najavio i otvaranje portala gde će građani moći da se izjasne da li im je nešto potrebno ili ne. Deo grada na desnoj obali Lepenice oduvek je bio zapostavljen i mi želimo to da promenimo. Kako – zavisi od dogovora sa građanima, poručio je Dašić.

U cilju donošenja najkvalitetnijih dokumenta u interesu građana, privrede i svih ostalih zainteresovanih strana, grad Kragujevac doneo je i odluku o javnim raspravama. Pored obavezne javne rasprave o budžetu, Statutu grada, planovima detaljne regulacije, planovima razvoja, izvornim prihodima i drugim dokumentima za koja je zakonom propisana javna rasprava, biće moguća fakultativna ili neobavezna javna rasprava, na predlog predlagača, jedne trećine odbornika ili 100 građana, rekla je Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Odbornici gradskog parlamenta su pored ostalog usvojili Program lokalnog ekonomskog razvoja grada Kragujevca za period 2021-2023. i doneli odluku o pristupanju izradi Stambene strategije grada Kragujevca za period 2021-2031. godine.

Na današnjoj sednici odbornici Skupštine grada konstatovali su ostavke člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Vladimira Dobija i Glavnog gradskog urbaniste Ivana Markovića. Za Glavnog gradskog urbanistu imenovan je Ivan Radulović, dipl. ing. arhitekture, a s obzirom na to da nije bilo predloga kandidata za člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, tu funkciju do izbora novog obavljaće Vladimir Dobi. Zbog isteka mandata dosadašnjim, imenovani su direktor Knjaževsko srpskog teatra – Mladen Knežević, diplomirani glumac i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture – Nenad Karamijalković, diplomirani etnolog – antroplog koji je ujedno razrešen sa funkcije zamenika direktora Spomen parka „Kragujevački oktobar“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu