Mlada doktorka i naučnica iz Kragujevca osvaja Evropu iz „crvene zone“ - iKragujevac


Vesti

Na Evropskom kongresu radiologa u Beču 2021. godine, grad Kragujevac je i ove godine imao svog predstavnika, doktorku i naučnicu, asistentkinju dr Valentinu Opančina. Ova mlada doktorka je najmlađi specijalista radiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, a pored toga zaposlena je na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu kao asistent u nastavi na predmetu Radiologija. Takođe istovremeno je i apsolvent Pravnog fakulteta. Od decembra meseca 2020. godine radi na ispomoći u „crvenoj zoni“ na Klinici za infektivne bolesti.

Ovo je veliki uspeh za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu jer na Evropskom kongresu radiologa svoje radove prezentuju i objavljuju svetski priznati naučnici iz referentnih ustanova, među kojima se našao i naš Fakultet i to drugu godinu zaredom.

Prošle godine dr Valentina Opančina prvi put je bila učesnik Evropskog kongresa radiologa, kada je Kragujevac, po prvi put imao svog predstavnika u istoriji ovog kongresa. Svoj prošlogodišnji uspeh dr Valentina je udvostručila, jer je 2021.godine na Evropskom kongresu Radiologa predstavila dva naučno-istraživačka rada.

"Moram da kažem da sam bila iznenađena kada sam videla da je Naučni odbor ECR odlučio da oba rada koja sam podnela zaslužuju da budu predstavljena i objavljena u Knjizi Evropskog kongresa radiologa. Prvi rad sadrži podatke iz moje doktorske disertacije, zbog čega sam srećna i ponosna, što pokazuje važnost istraživanja koje sam sprovela u svojoj doktorskoj tezi, koju ću braniti krajem marta meseca 2021.godine. Na tom radu, kao i na tezi, sarađivala sam sa doc.dr Vojinović Radišom, šefom Odeljenja za neuroradiologiju UKCKG i šefom Katedre za radiologiju na Fakultetu, kao i sa akademikom prof.dr Janković Slobodanom, kliničkim farmakologom i hirurgom, istaknutim naučnikom sa najviše radova na SCI listi na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Drugi rad predstavila sam na Evropskom kongresu radiologa u obliku poster prezentacije, a sama tema rada povezala je medicinu, tačnije radiologiju i pravo, što je novina u svetskim istraživanjima “.

Uprkos svim postignutim uspesima, dr Valentina je skromna i kako kaže ništa od toga ne bi bilo moguće postići bez podrške dekana Fakulteta medicinskih nauka i Katedre za radiologiju, koji su prepoznali potencijal i kvalitet, što motiviše i podstiče na dalji rad i uspeh, što je jedini ispravan put za prosperitet naučne zajednice a samim tim i napredak čitavog društva.
 20210316_192656.jpg

20210316_192630.jpgFB_IMG_1615935354367.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu