Humanitarna pomoć za najugroženije - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ u Kragujevcu je danas ispred hrama Svetog Save u naselju Aerodrom uručeno oko 50 od ukupno 250 higijenskih paketa humanitarne pomoći koje je obezbedila nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Nemačka međunarodna organizacija GIZ u Kragujevcu i Srbiji prisutna je dugi niz godina i ovo je samo deo projektinih aktivnosti čiji je cilj da pomogne najugroženijima u periodu Kovid pandemije. Osim Roma i Romkinja pakete koji sadrže higijenska i dezinfekciona sredstva i hranu dobiće i povratnici po osnovu Readmisije i socijalno ugrožene porodice. Sa današnjom trećoj po redu podeli paketa humanitarne pomoći, to će biti ukupno oko 1000 u kojima nam pomaže Crveni krst Kragujevca i Centar sa socijalni rad koji je birao najugroženije porodice, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Projekat nemačke organizacije „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ realizuje se u saradnji sa kabinetom potrpredsednice Vlade RS Zorane Mihajlovioć, koja je i koordinator za realizaciju sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Romkinja u RS u periodu od 2016 – 2025. Godine. Saradnja sa GIZ-om se nastavlja i u narednom periodu kada nas očekuju projektne aktivnosti usmerene na ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje najugroženijih kategorija u okviru kojih će biti zaposleno oko 40 Roma drugih ugroženih kategorija stanovništva, najavila je Damnjanović.

Današnjom aktivnošću želimo da suzbijemo negativne efekte pandemije Kovida 19 jer je veoma bitno da najugroženiji uvide da postoji društvena briga i da želimo da pomognemo našim sugrađanima i sunarodnicima, kazao je Zoran Pavlović, koordinator Kancelarije za romska pitanja grada Kragujevca.

Preko Mobilnog tima za inkluziju Roma, Kancelarija za romska pitanja je inače, od samog početka pandemije pojačala svoje aktivnosti, intenzivno obilazila romska naselja i porodice, informisala ih, obučavala na koji način mogu sprečiti negativan uticaj Kovida 19 i kako ističe Pavlović, sagledavala mogućnosti za humanitarna davanja iz različitih projekata. Podeljeno je više od 1000 paketa različite vrste pomoći tokom ovog perioda, 3000 zaštitnih maski, šest naselja je dizinfikovano a 65 objekata pojedinačno, deljeni su flajeri, postavljeni plastični kontejneri za pijaću vodu u četiri najugroženija naselja i sprovodile obuka kako bi se umanjile negativne posledice pandemije Kovida 19. U svim ovim aktivnostima pomagao je Crveni krst Kragujevca, Centar za socijalni rad, Institut za javno zdravlje i međunarodni i lokalni donatori.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu