Doktorke iz Kragujevca nakon deset meseci rata sa koronom - iKragujevac


Vesti

Kragujevačke doktorke Ljiljana Mirkov i Katarina Pavlović su junakinje u borbi protiv kovida. Govorile su za RTS o tome šta im je bilo najteže i šta ima daje snagu da izdrže.

Proteklu godinu ćemo pamtiti po koronavirusu, a lekare i medicinsko osoblje kao heroje.

Dr Ljiljana Mirkov, specijalista opšte medicine u kovid ambulanti Doma zdravlja Kragujevac kaže da su heroji na prvom mestu zdravstveni radnici u kovid ambulnati jer su on bili na samom ulazu u Klinički centar, a tada je glavni zadatak bio da se sačuva KC, kolege i pacijenti.

Dr Mirkov je rekla da nikoga ne bi izdvojila u priči.

Kaže da joj je na prvom mestu bio posao da bi se što pre ova priča završila.

"Sigurno da je moja porodica trpela i brinula za moje zdravlje, gledala me kako sam iscrpljena i kako dolazim gotovo bez snage, naročito posle dežurstva. Verujem da bez njih i njihove podrške ne bih mogla sve ovo da izdržim", istakla je dr Mirkov.

"Svi mi podnosimo velike žrtve zarad lečenja naših pacijenata jer je to naš lični i profesionalni izbor i tu dileme nije bilo", kaže dr Katarina Pavlović, anesteziolog u KC Kragujevac, majka dvoje dece.

Prema njenim rečima, zato stradaju porodice i najmiliji jer je ovo bolest koju ne možete da lečite samo dok radite, to je bolest koju vi nastavljate da lečite i kući u svojim glavama, usavršavanjem da budete bolji doktor jer je borba teška.

"Trudim se da budem i dobra majka i tetka i sestra, jer samo sa njima uspem da zaboravim sve to što je ružno i što je teško u životu - njih dvoje su najveće dostugnuće u mom životu i herojski se osećam samo u tom domenu što sam majka i što ih imam", zaključila je dr Pavlović.

 

Izvor: rts 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu