Vakcinacija protiv korone od danas na više od 110 punktova: Stiže još pola miliona Sputnjika V - iKragujevac


Vesti

Vakcinacija protiv korona virusa od danas će se obavljati na više od 30 lokacija širom Srbije, uključujući sve kliničke centre, opšte bolnice i da će na tim mestima biti preko 110 vakcinalnih punktova.

Kako je naveo državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, sve vakcine koje su do sada stigle u Srbiju biće utrošene do kraja ove nedelje.

- Sledećeg ponedeljka očekujemo novi kontingent Fajzerove vakcine, tako da u ovom mesecu treba da dobijemo oko 80.000 Fajzerovih vakcina. Dobićemo do kraja meseca i velike količine vakcine 'sputnjik' i kineske vakcine - kazao je Đerlek.

Dodao je da će u februaru stići još 200.000 doza "Fajzerove" vakcine i da će se učiniti sve da se pojača tempo vakcinacije iz nedelje u nedelju kako bi se što više ljudi vakcinisalo.

Đerlek je naveo da je od početka imunizacije, 24. decembra, vakcinu primilo oko 1.300 korisnika gerontoloških centara i da su samo kod jedne osobe primećena neželjena dejstva.

- Ostali nisu. To su sve na nekom nivou crvenila na mestu uboda, blagi bolovi i to je izuzetno bitno da, ALIMS (Agencija za lekove), ono što je i obećao i što su rekli, izuzetno je važno da su obe vakcine bezbedne - rekao je Đerlek.

Istakao je da su vakcine besplatne i da je država sve učinila da nabavi velike količine vakcina.

Pola miliona doza ruske vakcine Sputnjik V stići će u Srbiju do kraja ovog meseca.

Kako javljaju Novosti, To je količina za vakcinaciju 250.000 ljudi, što je dovoljno da, uz već ugovorenu dinamiku isporuke "Fajzer/Bajontekove" zaštite, počne masovna vakcinacija protiv kovida 19. Uz to, do kraja januara u Srbiji se očekuju još dve vakcine - kineska i ona koju su zajednički pravili "Astra Zeneka" i Oksford.

Tako bi se ukupan broj raspoloživih doza četiri vakcine različitih proizvođača, računajući i u ponedeljak isporučenih 19.500 "Fajzer/Bajontekove", u ovom mesecu "popeo" na - milion.

Iako su već proverene i odobrene za primenu u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), svaka nova isporuka i ruske i američko-nemačke vakcina, proveravaće se u referentnoj laboratoriji ALIMS pre puštanja u promet, dok za kinesku i "Astra Zenekinu" vakcinu tek treba da stignu prvo dokumentacija, a onda i uzorci.

Zasada se jedino zna da je sa "Fajzer/Bajontekom" do kraja godine ugovorena isporuka 1,8 miliona doza, od kojih 98.000 u februaru, 114.000 u februaru... Sa ostalim proizvođačima još se pregovara na koliko doza iz njihovih proizvodnih pogona Srbija ove godine može da računa. Sve vakcine će za građane biti besplatne, a imunizacija - dobrovoljna.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu