Prvi sačuvani podaci u Državnom data centru - iKragujevac


Vesti

U nedavno otvorenom Državnom data centru u Kragujevcu, za koji je iz republičkog budžeta izdvojeno 30 miliona evra, smešteni su podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva koja je među prvim korisnicima iz javnog sektora potpisala ugovor sa Data centrom.

Među nekomercijalnim korisnicima Državnog data centra je i Univerzitet u Kragujevcu.

Rektor kragujevačkog Univerziteta prof. dr Nenad Filipović navodi da je početak rada Državnog data centra u Kragujevcu od velikog značaja za univerzitet.

U Državnom data centru u Kragujevcu trenutno radi desetoro zaposlenih, a u narednom periodu na smeštaju elektronskih podataka radiće pet puta veći broj stručnjaka koji su se školovali na nekom od kragujevačkih fakulteta.

Univerzitet u Kragujevcu je među prvim nekomercijalnim korisnicima koji su potpisali ugovor o skladištenju podataka.

Agencija za lekove i medicinska sredstva takođe koristi neke od rek ormana Državnog data centra u kojima su smešteni njihovi podaci.

Pored Državnog data centra koji predstavlja investiciju od nacionalnog značaja i koji se prostire na 14 hiljada metara kvadratnih na površini od oko 4 hektara koje je grad Kragujevac bez novčane naknade ustupio za izgradnju centra, u toku je završetak radova i na izgradnji Palate pravde koja bi za nekoliko meseci trebalo da počne sa radom.

Država je opredelila znatna novčana sredstva za realizaciju nekoliko kapitalnih investicija u centrui Šumadije, jer je Kragujevac prepoznala kao grad budućnosti i prosperiteta i kao mesto poželjno za život.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu