Prvi Simensov tramvaj iz Kragujevca uskoro na ulicama Nemačke - iKragujevac


Vesti

Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i iinfrastrukture sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem posetio je kompaniju Simens Mobility, u kojoj je prvi tramvaj proizveden u toj fabrici prošao inspekcijske kontrole i uskoro će krstariti ulicama Nemačke.

U protekle dve godine prošli smo proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja, kazao je Eberhard Lange tehnički direktor prilikom prezentacije kompanije Simens Mobility. Očekujemo da će naš prvi tramvaj vrlo brzo otići u svoj novi dom u Nemačku. Puno tramvaja će ovde biti proizvedeno za evropsko tržište.

Osnovna delatnost kompanije su proizvodnja šinskih vozila i komponenti, kao i inženjering. U kompaniji je zaposleno 857 ljudi, sa tendencijom povećanja broja radnika. Trenutno se radi na ulaganju u infrastrukturu, koja podrazumeva novi magacinski prostor, kancelarije i logistički centar. Glavni proizvodni i administrativni objekat nalazi se na površini od 25 000 kvadrata, dok je novi proizvodni pogon od 11 300 kvadratnih metara otvoren 1. avgusta prošle godine. Posebno su, ističu, ponosni na inženjerski centar kompanije koji privlači vrhunske talente iz cele Srbije. Trenutno zapošljava 50 – tak inženjera.

Mi trenutno investiramo milijarde evra u razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji, ali ono što zaista generiše ekonomiju , ono što će dovesti do toga da mladi i obrazovani ljudi ostanu u zemlji to vidimo ovde u pogonima Simensa nadomak Kragujevca, kazao je ministar Momirović. Ponosan sam na to što je Simens ovde etablirao. Ovde radi puno inženjera i kvalifikovanih radnika i to je ono što želimo. Ne želimo da u pogonima imamo samo prostu radnu snagu već kvalifikovane radnike, inženjere, vođe timova i projekta, kako bi naše firme mogle da budu glavni izvođači radova u celom svetu, naveo je Momirović, zahvaljujući se Simensu na stipnedijama koje daje za naše studente iz Kragujevca i Beograda.

Simens je jedan veliki privredni bum i za Kragujevac i za Srbiju, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić. Simens je kompanija duge tradicije, preko jednog veka, jedna od najozbiljnijih firmi i brendova na svetu. Osim da zaposle ljude u Kragujevcu, oni su tu da ponude našim mladim inženjerima i mladim kadrovima iz svih drugih oblasti da se usavršavaju. To znači da imaju mogućnost da prate proizvodnju jednog kompleksnog proizvoda na najsavremeniji mogući način, da se razvijaju isto kao i njihovi vršnjaci svuda u svetu, poručio je Dašić.

Nakon obilaska proizvodnog pogona Avenio, ministar Momirović i gradonačelnik Dašić u pratnji Bratislava Milanovića osnivača MIND – Milanović Industries Group , obišli su i MIND Park, proizvodne hale Aluminijum i Čelik kompanije AMM manufacturing članice MIND – Milanović Industries Group.simens.jpg

simens 2.jpg

simens 1.jpg

10-1.jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu