Tačno u podne prva sednica Kriznog štaba za koronu u izmenjenom sastavu: Ovo su moguće nove mere - iKragujevac


Vesti

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, u nešto izmenjenom sastavu, sastaće se tačno u podne danas Palati Srbija u Beogradu. Oni će održati hitnu sednicu, s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, a u okviru koje u prethodna dva dana imamo po više od 2.000 novih dijagnostukovanih slučajeva zaraze na dnevnom nivou.

Danas je tačno 8 meseci kako je korona virus stigao u našu zemlju, a Srbija je u trećem talasu, u kojem su oboreno svi rekordi.

Mada se spekuliše, i pominju moguće mere, nije sasvim poznato da li će biti i njihovog uvođenja.

Kako saznajemo, na stolu pred članovima štaba biće nekoliko tačaka dnevnog reda. Osim analize epidemiološke situacije, epidemiolozi će izneti svoje stavove koje bi mere trebalo uvesti.  

Po izjavama epidemiologa u prethodna dva, tri dana, može se zaključiti da nije isključeno da se skrati rad ugostiteljskih objekata, privremeno zatvore bioskopa i pozorišta, a moguće je i produženje jesenjeg raspusta. Mediji spekulišu i da je moguće da se privremeno zatvore i vrtići.

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog rekao je juče da je, kada broj novozaraženih pređe 2.000, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi. Njegov kolega dr Predrag Kon, takođe, član štaba, istakao je da se epidemiološka situacija pogoršava i da iz nepovoljne prelazi u vanrednu, te da treba izbegavati masovne skupove i rizične kontakte.

Priču o produžetku jesenjeg rasputa pokrenuo je ministar prosvete Branko Ružić, koji je u sredu rekao će se od Kriznog štaba tražiti da se eventualno produži jesenji raspust za osnovce.

Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić, koja je na čelu štaba, takođe, u sredu rekla je da se trenutno ne planira pooštravanje mera, kao i da bi bilo pogrešno da se sada zatvore škole.

U Srbiji je broj novozaraženih korona virusom u sredu prvi put od početka pandemije za 24 sata prešao 2.000. Zabeleženo je 2.412 novih slučajeva, na testiranih 12.617 osoba, a u četvrtak je potvrđeno 2.181 novih slučajeva od testiranih 12.480.

Od početka epidemije do danas kovid 19 potvrđen je kod 55.676 osoba, od ukupno testiranih 1.388.716. Korona je u Srbiji odnela 861 život.

Trenutno je u bolnicama hospitalizovano 2.125 pacijenata, od kojih 57 diše uz pomoć mehaničke ventilacije.

Inače, današnja sednica Kriznog štaba biće održana u nešto izmenjenom sastavu s obzirom na to da je u međuvremenu Srbija dobila novu Vladu, pa su sada u štabu svi novi ministri.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu