Pripajanje Centra za strna žita i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj - iKragujevac


Vesti

Uskladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o privrednim društvima grad Kragujevac, kao osnivač privrednih društava „Centar za strna žita“ D.O.O. Kragujevac i „Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj“ D.O.O. Kragujevac pokreće Inicijativu za sprovođenje statusne promene pripajanja.

Zaključak o pokretanju te Incijative donelo je Gradsko veće na sednici održanoj 12. oktobra. Razlozi za donošenje ovog zaključka sadržani su u potrebi sprovođenja mera i aktivnosti u cilju racionalizacije javne potrošnje i konsolidacije pravnih subjekata čiji je osnivač Grad, a radi povećanja efikasnosti u upravljanju i poslovanju, smanjenja troškova poslovanja, povećanja ekonomičnosti i unapređenja korporativnog upravljanja.

Budući da privredna društva obavljaju iste i slične delatnosti, pripajanjem bi se obezbedilo rentabilnije poslovanje društva Sticaoca – privrednog društva „Centar za strna žita“ D.O.O. Kragujevac, kao društva sa dugogodišnjom tradicijom naučnoistraživačkog rada u oblasti poljoprivrede u gradu Kragujevcu i šire. Takođe, ovim se postiže manje izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta Grada za poslovanje ovog društva.

Na danas održanoj sednici Gradskog veća donet je i zaključak o nastavku popisa nepokretnosti fizičkih lica, na teritoriji grada Kragujevca, radi uvođenja u poresku evidenciju neprijavljenih objekata, kao i objekata za koje se utvrdi veća površina u odnosu na prijavljenu.

Naime, na osnovu Odluke Gradskog veća, od 20. septembra 2017. i 11. januara 2018. godine, Gradska poreska uprava je preduzela naložene mere radi popisa nepokretnosti fizičkih lica na teritoriji grada Kragujevca i uvođenja u poresku evidenciju neprijavljenih objekata, kao i objekata za koje se utvrdi veća površina u odnosnu na prijavljenu. Kako navedenim popisom nije izvršen kompletan popis, odnosno kontrola svih objekata po mesnim zajednicama, na osnovu ovog Zaključka grad Kragujevac je odlučio da Gradska uprava za javne prihode i inspekcijske poslove nastavi sa sprovođenjem popisa nepokretnosti radi šireg obuhvata poreskih obveznika poreza na imovinu – fizičkih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Popis će početi 15. oktobra 2020. godine i trajaće do tri meseca. Po dostavljanju izveštaja o sprovedenom popisu, nadležna petočlana Komisija može predložiti nastavak popisa i u 2021.godini, radi njegovog okončanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu