Nastavljeni radovi na rekonstrukciji Gradske tržnice - iKragujevac


Vesti

Radovi na rekonstrukciji Gradske tržnice su nastavljeni nakon što je početkom jula došlo do urušavanje dela zida.

U međuvremenu, stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Beograda su uradili nova rešenja i kompletno promenili građevinsku dokumentaciju.

Oštećeni delovi biće ojačani betonskim šipovima, a uvećanu vrednost troškova zbog štete, iz sopstvenih sredstava platiće Javno komunalno preduzeće “ Šumadija“.

Početak rekonstrukcije jednog od najlepših gradskih objekata u Kragujevcu, otvorenog 1929. godine obeležila je posebna pažnja javnosti.

Troškove urušenog zida i novog projektnog rešenja Građevinskog fakulteta u iznosu od 6,8 miliona dinara platiće iz sopstvenih sredstava Javno komunalno preduzeće „Šumadija Kragujevac“.

Ukupna vrednost rekonstrukcije je 352 miliona dinara.

Svaki građevinski poduhvat da se stari Milošev kompleks modernizuje prolazi uz burnu pažnju javnosti.

I kada je otvorena 1929. godine, danima se pričalo o zgradi tada najmodernije kragujevačke pijace.

Zato što je projektovao ruski „beli“ emigrant Georgije Kovaljevski, koji je po ugledu na evropske gradove, u malo jezgro tada male varoši uneo elegantnu zgradu, tada najsavremenijeg stila u arhitekturi.

I kao što je oko svakog bazara, odnosno pijace uzavrela atmosfera, priče, informacije, tako je i pažnja lokalne javnosti pre skoro sto godina bila usmerena na objekat.

Bilo je ponosnih, zadivljenih, bilo je sumnjičavih, da li je premoderna za Miloševu zaostavštinu u blizini.

Tokom celog 20. veka, glavna gradska pijaca mesto je susreta sela i grada, dobrog standarda i vremena oskudice, večite polemike da li joj je mesto baš tu gde je narod prodavao namirnice i pre dva veka?!

U 20. godini 21. veka o zgradi ruskog arhitekte u Kragujevcu ponovo se priča. Ali sada, građani očekuju da zablista, odnosno zadrži nekadašnji izgled.

Prema rečima Nemanje Dimitrijevića, osnova objekta nije narušena. Rekonstrukcija Gradske tržnice se odvija svojim tokom i na proleće 2021. godine radovi bi trebalo da budu okončani.

Planom je predviđeno da ima tri nivoa, u koje spada i izgradnja podzemne garaže, jer je inače na ovom mestu poslednjih trideset godina nemoguće naći slobodno parking mesto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu