Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu - iKragujevac


Vesti

Direktorka EMS AD Jelena Matejić i Ilija Labus, predstavnik konzorcijuma, kojeg čine Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo i Elnos BL, potpisali su ugovor o izvođenju radova na visokonaponskim trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu.

Infrastruktura će, kako navode u EMS-u, doprineti stabilnosti prenosnog sistema i sigurnosti njegovog rada i obezbediti jednu potpuno drugu sliku za potencijal i razvoj ovog dela Srbije.

Radovi podrazumevaju izgradnju 400 kV razvodnog postrojenja i transformacije 400/220 kV u TS Kraljevo 3 i opremanje 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110 kV Kragujevac 2.

Predstavljaju deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od velikog nacionalnog i regionalnog značaja, koji spaja tržišta istočne i zapadne Evrope, doprinosi integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu i donosi stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije.

Dalekovod od Kragujevca do Kraljeva uveliko se gradi, ali da bi on mogao da bude stavljen u funkciju, neophodno je obaviti značajne i kompleksne radove na visokonaponskim objektima EMS u ta dva grada.

Izgradnja druge sekcije Transbalkanskog koridora podeljena je u dva takozvana Lota, tako da Lot 1 predstavlja izgradnju DV 400 kV Kragujevac 2 - Kraljevo 3 i početak tih radova obeležen je sredinom juna u Kragujevcu.

Potpisivanje današnjeg ugovora odnosi se na Lot 2 i označava skori početak radova i na trafostanicama u tim gradovima.

Direktorka EMS AD Jelena Matejić izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o izvođenju radova u trafostanicama Kraljevo 3 i Kragujevac 2 čime se, navodi, zaokružuje izuzetno važna faza predviđena kao druga sekcija izgradnje Transbalkanskog koridora.

"Ovo je izuzetno važan projekta ne samo na regionalnom nivou, nego i za građane Srbije", rekla je Matejić za Tanjug.

Podsetila je da je početak realizacije fizičke gradnje druge sekcije prve faze Transbalkanskog koridora obeležen sredinom juna ove godine, a na osnovu ugovora potpisanog krajem marta ove godine, u jeku epidemije korona virusa, u uslovima vanredne situacije u Srbiji.

"Izuzetno smo ponosni što smo time poslali važnu poruku da budućnost ne može da čeka i da je veoma važno da se projekti koji predstavljaju razvoj za Srbiju i sve njene građane moraju realizovati u svim uslovima. EMS je mnogo puta dokazala da i u uslovima svih vanrednih sitiaicja i neočekivanih okolnosti nikada nije stala", rekla je Matejić i navela da se radi uz poštovanje svih mera zaštite zdravlja.

Napomenula je da će benefite realizacije ovog projekta osetiti građani Srbije ne samo realizacijom Transbalkanskog koridora u celosti, već realizacijom druge sekcije tako što će se u prenosnom sistemu centralne Srbije realizovati i stvoriti potpuno nova slika kada je reč o prenosnoj energetskoj infrastrukturi.

Zahvalila je Vladi Srbije, ministarstvima rudarstva i energetike i finansija, opštinama koje su doprinele da se dođe do potpisivanja ugovora i do realizacije projekta, svom prethodniku koji je započeo ovaj projekat, kao i izvođačima.

"Dužni smo da sve ovo realizujemo da kraja", rekla je Matejić.

Vrednost ugovorenih radova iznosi gotovo 6,5 milona evra, a do sada je iz sopstvenih sredstava EMS AD, kada je reč o drugom lotu, uloženo nešto više od 445 miliona dinara, i to za projektovanje, pribavljenje dozvola, kupovinu visokonaponske opreme i energetskog transformatora 400/220 kV.

Rok za izvodenje radova je 610 dana.

Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, koja uključuje izgradnju dalekovoda i radove na trafostanicama, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemacka razvojna banka KfW uz državnu garanciju, donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja ce EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajednickog fonda za Zapadni Balkan, koju će neposredno isplatiti KfW, kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.

Predstavnik konzorcijuma Ilija Labus rekao je da projekat rekonstrukcije, dogradnje i podizanja naponskog nivoa na trafostanicama Kraljevo 3 i Kragujevac 2 doprineti stabilnom snabdevanju centralne i zapadne Srbije.

"Što se nas tiče, od danas krećemo sa radom i nadamo se da ćemo sve završiti u predviđenim rokovima i na obostrano zadovoljstvo", rekao je Labus za Tanjug i naveo da je ugovor potpisan na obostrano zadovoljstvo s ozbirom na dugogodišnju saradnju i partnerstvo sa EMS-om.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što su firme koje čine konzorcijum dobile posao po pravili KfW banke i time pokazale da i srpske kompanije imaju mesta i na stranom trižštu i da po takvim pravilima mogu da funkcionišu.

 

Izvor: b92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu