Druga šansa za studente, koliko je mesta ostalo na fakultetima u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na Univerzitetima u Srbiji u toku je drugi upisni rok za buduće brucoše. Mesta ima na svim Univerzitima i za budžetske i za samofinansirajuće studente. U zavisnosti od fakulteta, planirano je da septembarski upis bude završen sredinom meseca. Koliko je mesta ostalo na Univerzitetu u Kragujevcu i koji su fakulteti najatraktivniji za studente?

Medicina, hotelijerstvo i turizam, psihologija, informatika, inženjerstvo bili su u fokusu budućih akademaca. Ti fakulteti i smerovi, popunjeni su u prvom upisnom prvom roku. Za mesto je konkurisalo i po pet kandidata.

Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu kaže da je najveći razlog izvesnost zapošljavanja svih onih koji završe studije inženjerstva, bilo da se radi o mašinskom inženjerstvu, koje je veoma traženo, o računarskoj tehnici, softverskom inženjerstvu ili vojno industrijskom inženjerstvu.

Drugu šansu za upis, kandidati imaju na 10 od 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Slobodno je 1.270 mesta, od kojih 400 za budžetske studente.

U ponudi su raznoliki programi, od prirodno-matematičkih, tehničkih, agronomskih, do prava i ekonomije.

"Na studijskom programu poslovna informatika, ostalo nam je još osam budžetskih mesta i 39 samofinansirajućih, što očekujemo da ćemo u ovom drugom roku i popuniti", kaže Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Zbog poštovanja preventivnih mera,u skladu sa kapacitetima, fakulteti su sami određivali termine za prijavljivanje kandidata.

"Plan je da se završi drugi rok do 18. septembra i da se eventualno, ukoliko bude bilo potrebe zbog celokupne epidemiološke situacije i svega, da u tih narednih deset dana, organizuje neki dopunski rok, ukoliko, naravno bude bilo mesta", kaže Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu.

U novu školsku godinu kragujevački Univerzitet upisuje 3.674 kandidata.

Školarine u na nivou prošlogodišnjih, a studenti traže njihovo umanjenje za tridest odsto.

 

Izvor: rts

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu