3 važna koraka za građane Srbije kako bi saznali da li im je gotov PCR test - iKragujevac


Vesti

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održava se u Palati Srbije. Na konferenciji govorie ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović i direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica.

Prema poslednjim informacijama "Batuta" i Minsitarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata. Hospitalozovana su 4.762 pacijenata. Broj aktivnih slučajeva je 6.623, a izlečeno je 14.148 ljudi.

Svi oni koji su se testirali na kovid 19 i čekaju rezultat PCR testa, mogu se od danas prijaviti na automatski servis za dobijanje obaveštenja putem mejla i SMS poruke, 24 časa dnevno.

Obaveštenje ne sadrži rezultate testa već samo informaciju da je test gotov, kao i datum izdavanja testa, navodi se sa portalu euprava.gov.rs.

- Danas smo na portalu elektronske uprave pustili novu uslugu za građane. Ova zsluga vam omogućava da se prijavite za notifikaciju da vam je gotov PCR test. Usluga je jednostavna i sastoji se u tri koraka. Kada odete na stranicu portala, popunite JMBG, obavezan je mejl i opciono je broj telefona. Kada je završen vaš PCR test, dobićete poruku. Usluga je besplatna, dobrovoljna u poruke ne sadrže informaciju da li je test pozitivan ili negativan, već samo poruku kada je gotov - rekao je Jovanović.

- U porukama koje građani budu dobijali, ukoliko želite da vidite rezultate testa, posete portal ezdravlje, tu morate da se ulogujete i da vidite svoj poslednji PCR test. Najzad, ova usluga je veoma jednostavna i omogućava ukućanima da se prijave za majku, oca, da dobiju tu notifikaciju - dodaje Jovanović.

- Ja bih htela da istaknem nošenje maski, bez obzira na uzrast. Nije najbolje insistirati na nošenju maske kod dece, to je stav pedijatara. Definisaće se pravila koja su preventivna, poštovanje distance i korišćenje zaštitne maske kada su u pitanju zaposleni - rekla je Verica Jovanović.

Prema preporukama, deca starosti dve godine i više bi trebalo da nose maske.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu