Od danas na snazi nove mere protiv korona virusa: Maske obavezne u celoj Srbiji, inače kazna od 5 hiljada dinara - iKragujevac


Vesti

Od danas su na snazi nove mere u borni protiv širenja korona virusa. U celoj Srbiji obavezno je nošenje maski u svakom zatvorenom prostoru, i na otvorenom, kada nije moguće obezbediti fizičku distancu od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stališta.

Preporuka medicinske struke je da se i na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru nose zaštitne maske.

Zabranjeno je i okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji cele Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Takođe, za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Kazna za nenošenje maski je 5.000 dinara, a poštovanje mera kontrolisaće inspektori, lokalni krizni štabovi i komunalna policija, rekla je juče premijerka Ana Brnabić.

- Ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora koja može da iskontroliše sve mere. Zato je važna disciplina građana. U ovom trenutku kakva je situacija danas, jako je teška, ali kad vidim koliko građani poštuju mere, to moramo da vidimo u narednim danima, da osetimo to u stabilnijoj situaciji, kroz brojeve novozaraženih, hospitalizovanih, na respiratorima - rekla je Brnabić.

Vanredna situacija proglašena je u skoro 30 gradova i opština.

Do sada je korona virus potvrđen kod 19.717 osoba, a odneo je u našoj zemlji 442 života.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu