Kadrovsko pojačanje koje finansira EU stiže i u kragujevački Institut za javno zdravlje - iKragujevac


Vesti

Očekuje se da će od ukupno 200 zdravstvenih radnika u Srbiji, čiji će radno angažovanje u trajanju od šest meseci finansirati Evropska unija, kadrovsko pojačanje stići i u kragujevački Institut za javno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević kaže da je toj ustanovi za epidemilogiju i laboratoriju u ovom trenutku potrebno ukupno 15 doktora, molekularnih biologa i laboranata.

Vasiljević kaže da je, nakon procena, Evropskoj uniji, preko Instituta Batut, prosleđen zahtev za zapošljavanje tri doktora i četiri tehničara za epidemiologiju i tri doktora ili molekularna biologa i četiri laboranata za laboratoriju.

To bi značajno olakšalo rad, jer bi se stvorili uslovi da se u laboratoriji kragujevačkog Instituta za javno zdravlje formira nekoliko timova koji bi se smenjivali.

U kragujevačkom Institutu za javno zdravlje podsećaju da je u Biznis inovacionom centru otvoren kol centar za osobe koje su u izolaciji.

Kućna izolacija je prva linija odbrane od širenja zaraze, jer jedna zaražena osoba može imati i 100 kontakata, pa epidemiolozi i šest mladih doktora koji su na specijalizaciji u Kliničkom centru, u saradnji sa Policijskom upravom, svakodnevno zovu kontakte zaraženih koje su u izolaciji, informišući ih šta treba da rade, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

U Institutu apeluju na građane da budu odgovorni i disciplinovani, jer samo tako pomažu zdravstvenim radnicima.

Pored toga, Insititut za javno zdravlje ni jednog trenutka pod početka epidemije nije prestao da radi i ostale analize.

Zdravstveni radnici su umorni jer epidemija korona virusa dugo traje i pitanje je kada će se epidemiološka slika stabilizovati, pa apleuju na građane da, pre svega, imaju razumevanja i pridržavaju se propisanih mera.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu