Produženo radno vreme kovid ambulante u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Produženo je radno vreme kovid ambulanti u svim domovima zdravlja, pa će radnim danima biti otvorene od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 časova.

Svi pacijenti koji imaju lakše respiratorne tegobe, treba da pozovu svog izabranog lekara koji će, na osnovu simptoma, proceniti da li je potreban odlazak u respiratorni centar.

Takođe, počeli su i sistematski pregledi budućih prvaka, pa se roditeljima savetuje da svoj termin kod budućeg izabranog lekara zakažu telefonom, da se ne bi stvarale bespotrebne gužve.

Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Kovid-19, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, da se prvo jave kovid ambulanti matičnog doma zdravlja.

Ipak, nadležni u domu zdravlja Kragujevac, zbog povećanog obima posla u respiratornom centru, pokušavaju da, svojim kolegama koji tamo rade, pomognu, pa pacijenti koji imaju blaže respiratorne tegobe, zovu svog izabranog lekara telefonom, a lekar dalje procenjuje da li je pacijent slučaj za kovid ambulantu.

U svim ambulantama Doma zdravlja postoje i sobe za izolaciju u kojima se vrši trijaža potencijalno zaraženog pacijenta.

Budući prvaci su u obavezi da pri upisu u školu, na uvid ponesu i uverenje svog pedijatra o zdravstvenom stanju.

Oni sada prelaze iz dečijeg u školski dispanzer i tom prilikom biraju novog lekara koji će u buduće voditi računa o njihovom zdravlju.

Da se ne bi stvarale nepotrebne gužve i da bi se što manje vremena provelo u ambulantama, najbolje je da roditelji zakažu sistematski pregled deteta.

Od Kovida-19 je u Kragujevcu od početka epidemije do danas zaražena 147 osoba.

U kragujevačkom Kliničkom centru hospitalizovano je 47 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru.

Prema procenama zdravstvenih radnika, u poslednjem naletu koronavirusa najviše je zaražena mlađa populacija od 25 do 35 godina.

Krizni štab je uputio preporuku svim građanima da u zatvorenim prostorima nose maske kao i da se drži preporučena distanca od jednog metra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu