Procedura pregleda pacijenata sumnjivih na koronu: Ako imate simptome, morate da uradite prvo ovo - iKragujevac


Vesti

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od korona virusa - povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

U tim ambulantama će, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

- Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Кlinike za infektivne i tropske bolesti КCS ili КBC "Bežanijska kosa", gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja - navode u Ministarstvu zdravlja.

Napominju da nijedan ovakav pacijent ne treba i nije neophodno da prvo pozove telefonom dom zdravlja, već se odmah javlja lekarima u posebnim ambulantama, gde mu se obavlja pregled.

- Radno vreme domova zdravlja, odnosno kovid ambulanti pri domovima zdravlja je radnim danima od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova - podsećaju u Ministarstvu zdravlja.

Ističu da je prethodnih dana zabeležen povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Кlinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja.

- S obzirom na to važno je da svi kovid suspektni građani, u cilju brze i efikasne trijaže, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave svom domu zdravlja, u kovid ambulanti - naglašavaju u resornom ministarstvu.

Zbog toga što svi prvo idu i Infektivnu, na društvenim mrežama se šire slike i videi u kojima se prikazuju gužve ispred ove ustanove, a među njima je i jedan u kojem se vidi incident kako jedan pacijent verbalno napada osoblje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu