Od 11. maja nastavljaju se suđenja koja su bila zakazana tokom vanrednog stanja - iKragujevac


Vesti

Visoki savet sudstva posle ukidanja vanrednog stanja doneo je Zaključak da su se stekli uslovi za normalizaciju rada sudova u Republici Srbiji.

Ipak, u skladu sa zdravstvenim merama, uvedena su Pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u sudovima koji od ponedeljka 11. maja nastavljaju rad.

Sva ročišta koja su ranije bila zakazana za period od 16. marta do 6. maja biće održana, odnosno imaće prioritet u predstojećem rasporedu rada Osnovnog suda.

Od ponedeljka 11. maja vrata Osnovnog suda otvaraju se za svih 250 zaposlenih kojima će se obraćati građani ili njihovi zastupnici, 300 kragujevačkih advokata.

Predsednici sudova u zemlji posle Zaključka Visokog saveta sudstva imali su obavezu da donesu Pravila ponašanja zaposlenih i stranka u sudovima zbog zaštite zdravlja.

Ostavljena je mogućnost u skladu sa veličinom objekta i brojem zaposlenih da se merama omogući efikasan ali i bezbedan rad sudova.

Tokom vanrednog stanja sud je radio za slučajeve koji prema zakonu ne trpe odlaganje. Sporovi koji su pre pandemije koronavirusa bili zakazani za mart i april dobiće epilog.

Prisustvo i ulazak stranka na suđenje biće sproveden prema prioritetu i neophodnosti prisustva tokom procesa.

Prednost će imati okrivljeni i branioci kao i druga lica koja su sudski pozvana.

Ostalima, ukoliko nisu stečeni uslovi o bezbednoj udaljenosti, u dogovoru sa predsednikom veća, neće biti omogućen ulazak u sudnicu.

U čekaonicama stranke moraju poštovati bezbedno rastojanje.

Iako su pravila ponašanja usmerena na poštovanje bezbednosti ali i prioriteta, i date prednosti ranije raspoređenim procesima, predstavnici Osnovnog suda kažu da ne očekuju zastoj u radu nijednog odeljenja.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu