Kako izgleda masovno testiranje: Porodice se biraju metodom slučajnog izbora, otkrivaju se klasteri - iKragujevac


Vesti

Dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" navela je, gostujući na TV Prva da nam korona virus više nije nepoznat, da je tu i da cirkuliše, te da je broj preminulih u svetu od Kovida-19 i dalje manji u odnosu na to koliko ljudi umre od gripa svake godine.

Ipak, kako je objasnila, mere koje su uvedene zbog korone bile su neophodne iz više razloga.

- Kada se pojavi novi soj gripa, nastaje pandemija. Bila je velika brzina širenja, velika osetljivost populacije i nemamo vakcinu, zato su i uvedene te mere. Kada nemamo vakcinu, jedino što nam preostaje su opšte mere prevencije, posebno na početku, kada smo rekli da je jedna od njih fizička distanca i pranje ruku što se pokazalo i te kako efikasnim - navela je ona.

Kako bismo proverili koliki procenat stanovništa je imun na korona virus, u Srbiji će se raditi masovno testiranje na reperezentativnom uzorku.

- Suština je da svako ima podjednaku šansu da bude izabran u taj uzorak. Metodom slučajnog izbora su već izabrane porodice, narednih dana će biti pozivane. Te osobe će biti pozvane da dođu u Institut za javno zdravlje, a prethodno će biti obavešteni o protokolu, i naravno da mogu da kažu "neću". Potreban je pisani pristanak, oni popunjavaju upitnike bez kompromitujućih pitanja i uzima im se krv. Jedinica posmatranja je domaćinstvo. Te osobe će dobiti informaciju da li su do sada stekli imunitet na ovaj virus - objasnila je doktorka.

Kako je istakla, rezultati su jako bitni kako bi mogle da se koriguju neke mere ako bude potrebno.

- Narednih nekoliko dana će se sprovesti pilot istraživanje na 1.000 naših građana, kako bismo znali kakav nam je stepen imuniteta, ali i faktor rizika, kao i porodični klasteri. Ako je jedan član imun, da se vidi da li su i ostali - istakla je dr Kisić-Tepavčević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu