Šta će biti sa venčanjima u maju i junu? - iKragujevac


Vesti

Skoro u svim zemljama sveta pandemija koronavirusa prekinula je zakazana venčanja.

U Srbiji su otkazana ili odložena velika porodična slavlja, koja se tradicionalo organizuju povodom venčanja, krštenja, proslave punoletstva.

Od početka vanrednog stanja, u Kragujevcu je obavljeno svega četiri venčanja i to samo u prisustvu svedoka i minimalno određenog broja gostiju.

U Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima navode da su sva zakazana venčanja u martu i aprilu otkazana ili odložena za jesen.

Kada je reč o novorođenim bebama u Kragujevcu je od početka godine rođeno više od 180 beba.

Epidemija izazvana virusom Kovid -19, i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji koje je još uvek na snazi, onemogućila je buduće mladence da obave venčanje i organizuju veliko porodično slavlje u nekom od kragujevačkih hotela.

Mladenci koji tradicionalno zakazuju večnanje tokom proleća otkazali su ili odložili venčanje jer nisu želeli pod maskama i u zaštitnim rukavicama da stanu ispred matičara.

Osim toga, zbog zabrane okupljanja nije moguće ni organizovanje svadbenog ručka u prisustvu velikog broja gostiju.

Ugostiteljski objekti i hoteli ne rade. Tako je najvažniji čin u životu svakog bračnog para u velikoj neizvesnosti.

U Gradskoj upravi za društvene delatnosti i poslove sa građanima navode da u aprilu nije održano nijedno venčanje a mnoga venčanja koja su bila zakazana su odložena za jesen.

Raduje podatak da se svakodnevno u kragujevačkom Kliničkom centru na svet dođe od 7 do 10 beba a svaka beba se elektronskim putem upisuje u matičnu knjigu rođenih.

Prolećna venčanja koja su u Srbiji tradicionalno organizovana uz glamurozan izgled mladenaca i u prisustvu gostiju uz veliko slavlje u nekom od hotela i restorana najverovatnije će sačekati kraj leta ili početak jeseni.

Budući supružnici koji bi što pre hteli pred matičara, mogu u prisustvu dva svedoka da obave ovaj čin.

Matičnoj službi za sada se nije prijavio ni jedan budući bračni par.

Kada i kako će biti organizovana venčanja usloviće dalji razvoj situacije sa koronavirusom u Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu