Kontejner velike zapremine dopremljen u Korman - iKragujevac


Vesti

Kontejner velike zapremine dopremljen je u romsko naselje u selu Korman.

Javno komunalno preduzeće „Šumadija“ je u cilju zaštite životne sredine, pojačavanja javne higijene i sprečavanja širenja infekcije izašlo u susret građanim u ovom romskom naselju.

Više od jednog veka Romi žive u Kormanu a višečlane porodice u kojima je dosta dece i starijih osoba suočavaju se sa siromaštvom.

Od uvođenja vanrednog stanja u organizaciji lokalne samouprave predstavnici Crvenog krsta, romskih udruženja i Instituta za javno zdravlje, posetili su ovo naselje kako bi im pomogli da lakše prebrode novonastalu situaciju.

Obezbeđena je posuda za odlaganje smeća koja je u ovo naselje dopremljena bez novčane naknade.

Planinska bistra reka koja protiče pored romskog naselja u Kormanu zatrpana je različitim vrstima smeća.

Po rečnom koritu plivaju plastične flaše, ostaci hrane, kese, dotrajale gume i ostale vrste otpada koji nije biološki razgradljiv.

Mogućnost zaraze i širenja infekcije od gomila smeća prepoznali su zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću Šumadija, koje je po nalogu Javne uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima dopremilo posudu velike zapremine u koju će se za nekoliko dana prikupiti razbacano smeće i kasnije otpremiti na deponiju.

Koordinator za romska pitanja Zoran Pavlović navodi da je lokalna samouprava od uvođenja vanrednog stanja u tri navrata posetila ovo romsko naselje.

Stalni gosti Roma iz Kormana su i članovi romskih udruženja i organizacija među kojima je i Udruženje građana „Romanipen“.

U cilju očuvanja životne sredine i zaštite građana od širenja infekcije zbog deponija koje su nastale u rečnom koritu i samom naselju u Kormanu zaposleni JKP „Šumadija“ dopremili su posudu za odlaganje smeća u ovo naselje bez novčane naknade.

Kontejner je postavljen na ulazu u naselje a u narednih nekoliko dana Romi iz Kormana urediće svoje okruženje i na taj način imati bolje higijenske uslove života.

(RTK)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu