Počelo prijavljivanje privrednika za program ekonomskih mera Vlade Republike Srbije - iKragujevac


Vesti

Kako je i najavila Vlada Republike Srbije, od jučw privrednici mogu da se prijave za program ekonomskih mera za smanjenje negativnih posledica epidemije.

Zainteresovani mogu da se prijave putem poreske prijave, dok se isplata prvog minimalca očekuje početkom maja.

Ova pomoć neće važiti za privrednike koji su otpustili više od 10 odsto od ukupnog broja radnika.

Vlada Republike Srbije donela je program ekonomskih mera podrške privredi nakon ukidanja vanrednog stanja koji su podržali privrednici Šumadije i Pomoravlja.

Privrednici imaju mogućnost da se prijave za program ekonomskih mera, kako bi ostvarili pomoć države. Vlada Republike Srbije predvidela je dva seta mera.

Drugi set mera podrazumeva direktna davanja privrednim subjektima i to za kategoriju preduzetnici kao mikro, mala i srednja pravna lica.

Svi oni mogu dobiti bespovratna finansijska sredstva iz budžeta i to i periodu od tri meseca: u maju, junu i julu.

Kako bi ostvarili pomoć, zainteresovani treba da, u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Kako je ministar finansija Siniša Mali najavio, očekuje se da u prvih 10 dana maja bude uplaćen prvi minimalac svakom zaposlenom u privatnom sektoru.

Od kada je promovisan program ekonomskih mera, poslovna aktivnost mnogih kompanija se intezivirala, kao i aktivnosti za pripremu izvoza u Evropsku uniju.

U poslednja tri dana na teritoriji Šumadijskog okruga broj radnika u kompanijama koje u proteklim nedeljama nisu radile povećan je za 1040 zaposlenih.

Kompanije uveliko počinju sa poslovnim aktivnostima u ograničenom obimu i ograničenim brojem smena, poštujući sve propisane mere zaštite od širenja korona virusa.

 

Izvor: rtk

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu