Svi građani kojima su putem SMS-a traženi lični podaci u vezi sa isplatom penzije treba to da PRIJAVE - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na otkrivanju počinilaca krivičnih dela koji su građanima slali SMS poruke u kojima se od njih, kao klijenta banke, traže lični podaci i bankarski podaci.

Oni pozivaju sve građane koji su se našli u ovoj situaciji da to prijave Odeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko Udruženja banaka Republike Srbije.

"Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzelo je sve mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih dela", navedeno je u saopštenju ministarstva.

U poslednjih par dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost da se radi o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara.

Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Republici Srbiji obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu