Kragujevac dobro pozicioniran na investicionoj mapi Srbije - iKragujevac


Vesti

Ponosan sam na transformaciju javnog sektora u Kragujevcu, rekao je sumirajući u „Epicentru“ petogodišnji mandat gradonačelnik Radomir Nikolić. Najdraže mi je formiranje poslovnih zona MIND park i Feniks. Najponosniji sam na besplatan prevoz za penzionere i učenike i finansiranje boravka dece u privatnim vrtićima.

Zadovoljan sam urađenim. Tim koji sam vodio, zatekao je veoma tešku situaciju u gradu – praznu kasu, blokiran račun i dug u visini dva gradska budžeta. Podvukli smo crtu i krenuli da radimo za dobrobit svih nas i grada Kragujevca. Disciplinom i nepopularnim merama, odnosno rezanjem troškova uspeli smo da saniramo posledice neodgovornog upravljanja gradom, da stavimo na noge sva javna i javno – komunalna preduzeća. Izgradnja prve javne garaže najbolji je dokaz o finansijskoj stabilnosti preduzeća. JKP „Šumadija“ pojasnio je Nikolić, izgradnju garaže finansira iz spostvenih sredstava.

Budžet koji gradimo pet godina unazad, potpuno je realan, a sve fakture se plaćaju u dan. Sistem smo spremili za velika ulaganja koja su započeta prošle godine, kada smo asfaltirali 50 ulica. I ove godine, kao i prošle, za putnu infrastrukturu izdvojeno je 400 miliona dinara. I nije reč o predizbornom asfaltu, garantuje Nikolić, jer će radovi biti nastavljeni i posle izbora. Veruje da će u naredne dve do tri godine potpuno rešiti problem neasfaltiranih ulica na teritoriji grada.

U red smo doveli i obrazovne ustanove u kojima 30 godina nije bilo investicionih poduhvata. Deo škola je u potpunosti renoviran, nešto sredstvima iz gradskog, a nešto iz državnog budžeta. Imamo dve nove fiskulturne sale u Stanovu i Erdeču, planiramo i gradnju dva obdaništa u Lekinoj bari i na Metinom brdu. Čekamo da se otkoče radovi na rekonstrukciji vrtića Bambi, nakon čega ulazimo u rekonstrukciju obdaništa Kolibri.

Kragujevac je, podsetio je Nikolić, jedini grad u Srbiji koji više nema problem sa smeštajem dece u vrtićima. Merama koje smo propisali uspeli smo dovoljno dobro i snažno da motivišemo privatni sektor da otvori svoje kapacitete. Ovo je jedna od odluka na koju sam posebno ponosan. Ono na šta smo se u startu fokusirali, to su naša deca, da pokažemo koliko o njima brinemo.

Govoreći o pozicioniranju Kragujevca na investicionoj mapi Srbije, Nikolić je podsetio da se u saradnji sa državom gradi Palata pravde, državni Data centar, stanovi za pripadnike snaga bezbednosti, sledi nastavak radova na objektu Centara izvrsnosti, rekonstrukcija Kliničkog centra, izgradnja zgrade FILUM –a. Nedavno je otvoren Legat Nikole Koke Jankovića, 9. aprila otvara se kuća Đure Jakšića, u planu je rekonstrukcija dvorane Šumadija, zatim Knjaževsko – srpskog teatra i dvorane Pionir. Najveća i najvažnija investicija od 250 miliona evra je izgradnja velike energane koja bi trebalo da proizvodi struju iz gasa, kao i zamena kotlova u Energetici odnosno prelazak sa uglja na gas. Među investicijama je izgradnja severne obilaznice i puta Kragujevac – Mrčajevci.

Svestan je da o rezultatima nije dovoljno govorio, jer je odlučio da zasuče rukave i da radi. Znao je da time žrtvuje popularnost, ali bi opet isto izabrao, poručio je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu