Najavljena jednokratna pomoć penzionerima od najmanje 4.000 dinara - iKragujevac


Vesti

U narednih mesec dana biće obezbeđena jednokratna pomoć penzionerima u minimalnom iznosu od 4.000 dinara, najavila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare povodom koronavirusa.

Ana Brnabić je rekla da je to izuzetno važna mera i da ju je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da se iz budžeta izdvoje dodatna sredstva za pomoć i podršku penzionerima, kako bi se oni osećali sigurno.

Premijerka je rekla i da je doneta odluka da se ulože dodatna sredstva u visini od 24 milijarde dinara u kapitalne projekte, odnosno u infrastrukturu, kako bi se stimulisao rast i kako bi se ubrzala implementacija programa "Srbija 2020–2025". Mere su donete da bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu.

Brnabićeva navodi da je dobro što je u poslednjih nekoliko godina rađeno na tome da postoji povećana disciplina, više odgovornosti i na republičkom i na lokalnom nivou.

Rekla je da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija koronavirusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je Vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodatna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

"Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada", rekla je Brnabićeva i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerima o problemima i načima za ublažavanje eventualnih posledica.
Dodala je da svi svi infrastrukturni projekti u Stbiji teku po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

Premijerka je naglasila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji i da roba na rafovima ima dovoljno te apelovala da građani ne stvaraju zalihe.

Brnabićeva je rekla da je takođe imala sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji ju je obavestio da na tržištu ima dovoljno svih poljoprivrednih proizvoda. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu