Nema zatvaranja škola, vrtića i fakulteta zbog korona virusa: "Time ne bismo postigli ništa pametno" - iKragujevac


Vesti

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je danas vanrednu konferenciju na kojoj je rekla da će na današnjoj sednici biti iznet predlog da se zabrani publika na utakmicama. Premijerka je govorila da još ne može da se donese odluka o zatvaranju škola, vrtića i fakulteta zbog korona virusa.

- U ovom trenutku to bi bilo kontraproduktivno jer se ne bi moglo garantovati da će deca sedeti kod kuće u izolaciji. Time ne bismo ništa pozitivno ili pametno učinili - rekla je Brnabić.

- Imaćemo sastanak u ponedeljak kako bismo se dogovorili da se nastava emituje preko RTS-a, preko digitalnih platformi i mi ćemo biti spremni za to. Razumemo paniku i svu zabrinutost, ali najpametnije što možemo da uradimo jeste da poslušamo struku - dodala je Brnabić i rekla da će Vlada Srbije nastaviti da kupuje svaki dan.

Teško je držati mlade ljude u izolaciji mesec i po dana
Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da u Srbiji nema osnova za preduzimaje ovih mera.

- Jednostavno, mi nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija na značajnom nivou u školi, što znači da nema ni prenošenja. Pošto radimo na medicini zasnovanoj na dokazima i kako smo prešli na dnevni nadzor u Beogradu u trenutku kada se sam grip povukao u Beogradu, imaćemo situaciju da pratimo registraciju korona virusa u narednom periodu. Zatvaranje škola bi moralo da traje dosta dugo, ako hoćemo neki efekat. Teško je držati mlade ljude u izolaciji mesec i po dana - rekao je Kon.

- Relativno imamo mirnu situaciju. Sve mere koje preduzimamo imaće efekta. Ukoliko dođe do naglog porasta obolelih, reagovaćemo zatvaranjem škola. Ne može osoba koja je imala konktakta sa konktaktom biti zarazna, prema tome, taj strah nije racionalan i važno je da ga kontrolišemo. Strah roditelja je razuman i verujte mi da ne spavam zbog toga. Najteže je pravovremeno doneti odluku o zatvaranju škola i ukoliko budemo imali pokazatelje da je takva odluka svrsishodna, nećemo oklevati da je donesemo - dodao je Kon.

Kako je istakao Kon, deca ne prenose ovaj virus.

- Radi se o situaciji gde imate kontakt i sad su neki učenici došli u kontakt sa tim ko je bio u kontaktu. Imamo samo jedan slučaj u kom je učenik zaražen. Sada treba pustiti struku da odradi svoj posao. Praviće se liste onih koji su bili u kontaktu sa onim ko se zarazio, kako bi se sprečilo dalje prenošenje. U toj jednoj konkretnoj školi doći će iz Zavoda za biocide, ali odmah da vam kažem, tu virusa nema jer ne može da opstane. Ako neko misli da mi nosimo tu odgovornost tek onako, vrlo grdno se vara. Kada tvrdimo da je bezbedno da se ide u škole, onda stojimo iza toga. Hoćemo najbolje ovoj zemlji - dodao je Kon.

Premijerka je rekla da smo zahvaljujući doktorima prekinuli epidemiju gripa.

- Kada je struka savetovala da produžimo raspust, mi smo ih poslušali i završili smo s epidemijom gripa pre pojave korona virusa. Najlakše bi bilo da zatvorimo škole sada, ali u ovom trenutku slušaćemo samo struku.

Obratio se i doktor Mijomir Pelemiš.

Veće zemlje nisu zatvorile škole, a imaju mnogo obolelih
- Mi nikad nismo rekli da se bilo ko ne može inficirati, ali se virus različito ponaša u određenom organizmu. Mnogo veće zemlje kao sto su Velika Britanija i Nemačka nisu zatvorili škole, a sami znate koliko kod njih ima obolelih.

- Ovog trenutka ima dovoljno testova, ali ne mogu sami pacijenti postavljati indikacije. Svako za koga se sumnja da je zaražen, biće testiran - rekao je Pelemiš.

Najlakše je biti pesimista
- U ovom društvu svi jedva čekaju da neko pogreši, ali iskustva nam kažu da ispod 10 godina nijedno dete nije umrlo, što znači da deca nisu ugrožena. Vi snosite odgovornost za bolest s kojom imamo prvi put susret i najlakše je biti pesimista. To što se ja često smejem, ne znači da je lako. Naprotiv, jako je teško. Apelujem na ljude da ne šire paniku. Epidemija u Kini je završena. U Evropi se virus isto ponaša. Hajte da budemo racionalni i da ne upropastimo decu školsku godinu jer bi sad trebalo pet nedelja da ne idu u školu - kaže doktor Branimir Nestorović.

Ranije danas premijerka je rekla da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Rano jutros Brnabić je imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

- Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje - rekla je Brnabić.

Što se tiče povećanja cena zaštitnih maski, rečeno je da je tržišna inspekcija u svaki prodajni objekat gde su cene podignute.

U Srbiji od korona virusa obolela 31 osoba
Najnoviji podaci Ministarstva zdravlja Srbije kažu da je novi korona virus u Srbiji potvrđen kod još 7 osoba, tako da je ukupan broj obolelih 31, saznaje Telegraf.rs.

Od 7 novih potvrđenih, 4 je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju.

Do sada su na Institutu "Torlak" testirani uzorci ukupno 214 osoba.

Vlada Srbije je juče zabranila javne skupove u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba. Takođe, danas će biti zatvoreni granični prelazi ka Bosni i Hercegovini.

Sa ciljem da spreči širenje zaraze, Srbije je, da podsetimo, prethodno zabranila ulaz u zemlju strancima koji dolaze iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske. Takođe, otkazane su i sve đačke ekskurzije.

 

Izvor: Telegraf 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu