Analiziran rad Saveta za unapređenje položaja OSI pred izbore za novi - iKragujevac


Vesti

Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom danas je održao svoju poslednju redovnu 16. sednicu u ovom sazivu, imajući u vidu da su raspisani izbori na svim nivoima.

Današnji sastanak je retrospektiva svego što smo uradili u prethodnom periodu tokom kojeg smo na 16 sednica Saveta doneli zaključke i preporuke koje bi trebalo da unaprede položaj OSI u Kragujevcu. Uloga i misija ovog Saveta je ostvarena i zadovoljni smo vrednostima i onim što smo postigli, kazao je Milan Stošić, predsednik Saveta. Najviše smo radili u oblasti pristupačnosti, donošenja odluka o povlasticama i pogodnostima za osobe sa invaliditetom ali i učvrstili i bolje pozicionirali položaj organizacija OSI u Kragujevcu prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Uz ocenu da je delovanje Saveta u prethodnom periodu bilo uspešno, Stošić se zahvalio svima koji su tome doprineli kao i na razmevanju specifične uloge koje imaju udruženja OSI.

Ostalo je još dosta toga što treba da se uradi, ali to će ostati za budući savet posle izbora. Grad Kragujevac je prepoznatljiv u Srbiji jer i kroz rad Saveta utiče na status osoba sa invaliditetom. Gradovi iz Srbije traže informaciju kako se organizujemo da bi u svojim sredinama učinili isto, jer je očigledno da je Savet, ističe Stošić spona između udruženja i lokalne samouprave koja je rezultirala pomeranjem položaja osoba sa invaliditetom ka središtu društvenog i stvaralačkog života u našoj sredini.

Poslednjoj sednici Saveta za unapređenje položoja osoba sa invaliditetom u ovom sazivu prisustvovali su Nikola Ribarić, član Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima i članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, koja je kazala da je grad Kragujevac tokom prethodnog perioda osluškivao prioritete i potrebe osoba sa invaliditetom. Zajedno sa njima licencirali smo usluge u oblasti socijalne zaštite, na odgovoran finansijski način planirali resurse i koristili ih za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Puno je učinjeno u vidljivosti, ukljanjanju barijera i prepreka, smanjivanju diskriminacije i unapređenju njihovog položaju u ukupnom javnom životu, rekla je Damnjanović i dodala da su njihovi prioriteti i ciljevi zajednički planirani kroz javne rasprave i strateška dokumenta. Puno toga je učinjeno, ali i dalje ostaju zadaci potpunog uklanjanja barijera, pomoći prilikom zapošljavanja i jako važne stambene podrške uz radnu aktivaciju, odnosno jedan kompletna vidljivost osoba sa invaliditetom i uključivanje u sve sfere života, zaključila je članica dr Damnjanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu