U Kragujevcu nema koronavirusa, KC SPREMAN UKOLIKO DOĐE DO EKSPANZIJE VIRUSA! Pojačajte higijenu ruku i pratite zvanične informacije - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu nema obolelih od koronavirusa, ali je smrt jednog pacijenta tokom vikenda izazvala pažnju lokalne javnosti.

Građani koji primećuju simptome koji podsećaju na grip, a bili su u kontaktu sa osobama koje dolaze iz područja koja su najugroženija od koronavirusa, prvo što treba da učine je da se jave kod izabranog lekara.

Nadležni iz Kliničkog centra svakodnevno će obaveštavati građane Kragujevca kakva je situacija u Kliničkom centru, u kome za sada u njegovoj Infektivnoj klinici nema nijednog pacijenta sa koronavirusom, ali s obzirom na to da blizu dva miliona pacijenata gravitira ka ovoj zdravstvenoj ustanovi, doktor Sazdanović kaže da osoblje očekuje sigurno pacijente kojih će biti, nadaju se što kasnije.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović je još jednom apelovao na Kragujevčane da pojačaju higijenu ruku,kao i da prate samo zvanične informacije, jer je prethodnih dana na društvenim mrežama bilo izraženo niz neistinitih objava.

Sazdanović je naveo da je u prethodne tri nedelje na koronavirus u Kragujevcu bilo testirano sedam pacijenata i da su svi bili negativni.

U Republici Srbiji je do 8 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 8 časova 11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Apelujemo na građane i podsećamo ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu