''Kragujevac 2025.'' pozicioniraće Kragujevac kao regionalni centar - iKragujevac


Vesti

Posle višegodišnjeg angažovanja stručnog tima Javnog preduzeća Urbanizam, na izradi Generalnog urbanističkog plana „Kragujevac 2025.“, završen je predlog nacrta ovog dokumenta.

Strateški projekti koji su „ugledali svetlost dana“, u okviru Generalnog urbanističkog plana Kragujevac 2025, su studije demografskog razvoja grada, stanovanja, saobraćajne infrastrukture, privrednog razvoja, komunalnih delatnosti, zona i objekata, energetskog snabdevanja, kao i elaborat zaštite životne sredine.

Predviđeno je da izrada dokumenta bude završena u ovoj godini.

U Generalnom urbanističkom planu Kragujevac 2025. lociran je i definisan tačan položaj Severne obilaznice za grad Kragujevac, koji je važan za regionalno povezivanje grada sa postojećom Industrijskom zonom u Sobovici.

Kao glavni uzrok neadekvatnog funkcionisanja saobraćaja ističe se nedostatak obilaznih saobraćajnica, što je višedecenijski problem Kragujevca.

Najveći deo teretnog i tranzitnog saobraćaja obavlja se gradskim magistralama.

Predlog srednjoročnih mera do 2025. godine podrazumeva i završetak izgradnje Petrovačke magistrale do puta za Topolu i izgradnju Severne obilaznice od raskrsnice Petrovačke magistrale i puta za Topolu, do puta za Kraljevo.

Generalni urbanistički plan Kragujevac 2025., pozicioniraće grad kao regionalni centar, a izgradnjom saobraćajnica nova Industrijska zona biće povezana sa auto-putem.

Za potrebe izrade Generalnog urbanističkog plana Kragujevac 2025. pored 10 sektorskih studija izrađena je i studija geologije, koja će u velikoj meri olakšati sprovođenje GUP-a i realizaciju u zonama koje su u nekom trenutku označene kao nestabilne.

U svim fazama izrade ovih dokumenata i u postupku formiranja pravaca za strateško planiranje grada, bila je uključena javnost, relevantne institucije, pojedinci i predstavnici iz svih oblasti koje su od značaja za razvoj i funkcionisanje grada, navode u Javnom preduzeću Urbanizam Kragujevac.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu