Za mere aktivne politike zapošljavanja iz budžeta grada blizu devet miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca za 2020. godinu i razmatranje predloga zahteva za učešće u sufinansiranju aktivnih mera politike zapošljavanja u tekućoj godini, bile su teme koje je na današnjoj 23. sednici razmatrao Gradski savet za zapošljavanje.

Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca za 2020. godinu koji je usaglašen sa nacionalnim planom i strategijom sadrži sve segmente analiza Nacionalne službe za zapošljavane. Broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje iz godinu u godinu sve je manji i zaključno sa 2019. godinom je 17 169 odnosno 13,6 odsto, rečeno je sednici Gradskog saveta za zapošljavanje. Najveći broj nezaposlenih lica ima 45 godina i više i svrstava se u kategoriju teže zapšljivih lica, zbog čega je grad Kragujevac mere aktivne politike zapošljavanja usmerio na njih. Kad je reč o strukturi nezaposlenih najveći broj njih je sa srednjom stručnom spremom i niže kvalifikovani radnici, a od ukupnog broja nezaposlenih 60 posto čine žene. Što se investicija tiče Kragujevac iz godine u godinu beleži povećanje broja preduzetnika. U 2019. godini dostigao je rekordan broj od 7540 aktivnih preduzetnika, a u 2018. godini bilo ih je 7300.

Nacionalna služba za zapošljavanje je ove godine u okviru programa aktivne politike zapošljavanja opredelila sedam mera i to program stručne prakse, sticanje praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove nezaposlenih i dugoročno nezaposlene, obuke na zahtev poslodavca, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, subvencije za samozapošljavanje, program javnih radova i po prvi put mera zapošljavanja pripravnika za mlade sa višim i visokim stepenom obrazovanja. Grad se u okviru ovih mera opredelio za finansijsko učešće sa 55 posto u četiri programa i to za program javnih radova za 16 osoba sa invaliditetom u ukupnom iznosu od 976.800 dinara, subvencije za zapošljavanje 25 teže zapošljivih lica 3.080.000 dinara, subvencije za samozapošljavanje 26 lica 3.597.000 dinara i program zapošljavanja pripravnika sa visokim nivoom kvalifikacija u privatnom sektoru. Kroz ovu novu meru grad će podržati radno angažovanje četiri lica mlađa od 30 godina sa prosečnom ocenom iznad 8,5 na prethodno završenim studijama u ukupnom iznosu od 1.331.000 dinara.

Ukupan iznos za realizaciju četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini je 16.336.000 dinara, za koje je grad iz budžeta opredelio 8.894.800 dinara što je dva miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Ove mere su kazao je Radomir Erić, predsednik Saveta za zapošljavanje i član Gradskog veća za privredu plod iskustva dosadašnjeg rada za koje vlada interesovanje i za koje najefiksnije možemo da utrošimo sredstva.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu