Objavljen Javni poziv za Đurđevdansku nagradu - iKragujevac


Vesti

Uskladu sa Statutom grada Kragujevca i Odlukom o priznanjima grada Kragujevca, Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja objavio je Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade. Kako je Odlukom predviđeno, Javni poziv objavljen u javnim glasilima koja se distribuiraju na teritoriji grada Kragujevca i na teritotiji čitave Srbije, upućuje na dostavu predloga od 01. februara do 01. marta 2020. godine.

Nakon toga nadležni skupštinski odbor će do 25. marta sastaviti konačnu listu pristiglih predloga kandidata, zatim se upućuje poziv gradonačelniku da obrazuje komisiju koja će sačiniti konačan predlog lica. Lista se dostavlja nadležnom skupštinskom odboru i zatim Gradskom veću a onda bi, najkasnije do 05. aprila, trebalo da se nađe pred odbornicima Skupštine grada Kragujevca, rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Godišnja nagrada grada Kragujevca – Đurđevdanska nagrada dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Kragujevcu u oblastima: privrede, privatnog preduzetništva, pronalazaštva, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama humanitarnog karaktera i drugim oblastima značajnim za Grad.

Javni poziv upućen je svim građanima grada Kragujevca, fizičkim i pravnim licima da predlože zaslužne kandidate, pojedince, ustanove ili institucije sa pravnim sedištem na teritoriji grada Kragujevca za delo za koje smatraju da je značajno i vredno Đurđevdanske nagrade kao jednog od najviših priznanja koje dodeljuje grad.

Prethodnih godina imali smo veliki broj predloženih kandidata, pa je prošle godine bilo 23, u 2017. godini čak 31 predlog. Iz godine u godinu imamo veliki broj kvalitetnih predloga i Komisija ima veoma težak i odgovoran posao da od značajnih dela izabere najbolje. To pokazuje da je društvena aktivnost u gradu veoma velika kao i aktivnosti iz oblasti nauke, stvaralaštva, umetničkog, humanitarnog rada i da imamo veoma uspešne kandidate, kazao je predsednik Skupštine Petrašinović.

Nagrada se uručuje u obliku Diplome i novčane nagrade, pojedincu ili grupi za zajedničko delo, za dostignuće koje je postalo dostupno javnosti u periodu 01. januar 2019. godine – 31. decembar 2019. godine.

Pravo predlaganja kandidata za dodelu Nagrade imaju sva pravna i fizička lica, najkasnije do 1. marta 2020. godine, i svoje predloge mogu dostaviti u pisanoj formi sa podacima o autoru – kandidatu i delu sa obrazloženjem na adresu Skupština grada Kragujevca, Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, Trg slobode 3, 34000 Kragujevac, sa naznakom: predlog kandidata za dodelu Đurđevdanske nagrade – ne otvaraj.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu