KRAGUJEVAC Štrajk prosvetara, a đaci ''neoštećeni''? - iKragujevac


Vesti

Zbog štrajka prosvetara, skraćeni časovi u velikom broju osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu kao i u dugim opštinama Šumadijskog upravnog okruga članicama Unije sindikata prosvetnih radnika. Časovi skraćeni na 30 minuta.

U Uniji kažu, da će tako biti do kraja meseca, a budući razvoj događaja zavisiće od dogovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Odluku o štrajku prosvetari su doneli jer Vlada nije ispunila njihov zahtev da svi zaposleni u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme budu u devetnoj platnoj grupi. Učenici zbog štrajka nisu oštećeni.

Skraćenjem časova na 30 minuta, zaposleni u osnovnim i srednjim školama žele da iskažu nezadovoljstvo predlogom Zakona o platnim razredima, kojim su, osim razrednih starešina, prosvetari sa sedmim stepenom stručne spreme svrstani u nižu platnu grupu u odnosu na ostale u javnom sektoru sa istim nivoom obrazovanja.

Među njima su i zaposleni u školama na području Šumadijskog upravnog okruga, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca. U većini škola časovi su skraćeni na 30 minuta.
U Uniji sindikata prosvetnih radnika Kragujevca podsećaju da su 2015. godine dobili obećanje nadležnih o uvođenju platnih grupa i razreda za zaposlene u javnim preduzećima.

To se, međutim, nije dogodilo, a platnim grupama i razredima obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi, prosveti, koji traže pravedniju raspodelu budžetskih sredstava.

Skraćenje časova na 30 minuta, kažu u Uniji, biće na snazi do kraja meseca, a budući koraci zavisiće od dogovora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Naglašavaju i da učenici zbog štrajka nisu oštećeni.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu